Заради увеличаващия се брой случаи - експерти искат част от

...
Заради увеличаващия се брой случаи - експерти искат част от
Коментари Харесай

Заради ръст на COVID-19: Експерти искат връщане на противоепидемичните мерки


Заради увеличаващия се брой случаи - специалисти желаят част от противоепидемичните ограничения у нас да се върнат. В момента носенето на маски на закрито не е наложително, в това число и в градския превоз.

От здравното министерство обаче поучават - маска да се носи на закритите публични места, където има скупчване на хора, съблюдаване на отдалеченост и персонална хигиена, по-често проветряване и имунизация.

На този стадий тези ограничения са само целесъобразни. Според специалисти обаче обстановката постанова част от тях още веднъж да се върнат.

Педиатърът доктор Александър Атанасов вижда растеж на болните деца и родители в последните седмици.

“Нямам никаква опция да назначавам безвъзмездни проучвания за COVID-19, само че доста родители споделят, че са със признаци на Коронавирус, вършат си тест и излиза положителен. Няколко дни по-късно и децата им се разболяват, евентуално от Коронавирус “, сподели доктор Александър Атанасов.

Затова той продължава да изисква маски в чакалнята пред кабинета си и счита, че тази мярка би трябвало да се върне в този момент, когато сме на прага на нова вълна.

„ Градски превоз, огромни магазини, молове. Навсякъде, където има затворени пространства с доста хора “, поучава доктор Атанасов.

В градския превоз, да вземем за пример, целесъобразните ограничения не се съблюдават - хората с маски са единици, а прозорците на множеството транспортни средства са затворени.

В същото време - случаите се усилват от най-малко 2 седмици насам, споделя доктор Александър Симидчиев.

„ Бидейки в отпускарски сезон, никой не желае да влиза в карантина по време на отпускарския интервал и по тази причина имаме незадоволително брой проби, незадоволително хора, които се обръщат към здравните управляващи, което поддържа огромна скрита заразност “, съобщи доктор Александър Симидчиев.

И той желае някои ограничения още веднъж да станат наложителни:

„ Моят настойчив съвет към здравното министерство би бил в жълтите зони да се обмисли въвеждане на наложително носене на маски в здравните заведения. Маските вид FFP2 понижават разпространяването със 60 %. Хирургичната маска с 25 %. Всеки % надолу ни разрешава да не се разболеят няколко десетки до няколко хиляди индивида “, означи доктор Симидчиев.

Но съгласно Националния проект за справяне с пандемията към момента нито един район в страната не попада в стадий, който изисква въвеждането на ограничения.

Засега прогнозите са за пик на случаите през август. Вълна се чака и през есента, когато времето ще захладнее и прекарваме повече време на закрито.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР