Заради увеличаване на броя на молбите за убежище през миналата

...
Заради увеличаване на броя на молбите за убежище през миналата
Коментари Харесай

Не е само миграцията: Какво предизвика края на „ерата Рюте“?

Заради увеличение на броя на молбите за леговище през предходната година в цяла Нидерландия бяха открити „ незабавни “ приемни центрове. Този в град Алмере се ръководи от холандския Червен кръст. Намира се в някогашна пожарна и приема 150 души, най-вече млади мъже.
Нямаше кревати, по тази причина хората оставаха на открито и тогава се намеси Червеният кръст. Оттогава сме неразделна част от структурата на центъра за бежанци. Сега управляваме центровете в съгласуваност с държавното управление, с цел да сме сигурни, че постоянно има кревати за бежанците.
Бастиан ван Блокланд, представител на Червения кръст, Нидерландия

Тук хората получават три хранения дневно и седмични джобни пари в размер на 12 евро. Някои от тях живеят към този момент повече от година в очакване дали молбите им за леговище ще бъдат утвърдени. Могат да излизат денем и да работят най-вече 12 седмици годишно, само че доста от тях прекарват дните си в общата стая на центъра.

Сирийците са най-вече измежду търсещите леговище, както тук, по този начин и на национално равнище. Като Яра, която бяга от гражданската война в родината си.
Съпругът и децата ми са в Сирия и не съм ги виждала от 9 месеца, което е доста мъчно за мен. И до момента би трябвало да се преценявам с още една година, с цел да ги видя. Надявам се, че това няма да е повече от една година.
Яра, специалист в региона на образованието, бежанка от Сирия

Който получи статут на емигрант, по закон има право на частно жилище и на събиране на фамилията. Но дефицитът на жилища оставя няколко души в листата на чакащите, a приемните центрове са все по този начин закононарушение.

„ Когато няма място на сушата, търсим в морето. Този транспортен съд, употребен в предишното за първокласни круизи, в този момент е закотвен покрай Амстердам и приема стотици хора, чакащи отговор на молбите си за леговище “, споделя Винченцо Дженовезе.

Нидерландското държавно управление се опита да вкара диференциран статут на протекция, с цел да избегне даването на всеки емигрант на правото на неотложно събиране на фамилията. Това раздели партиите в обединението.

„ Има жилищна рецесия, просто няма задоволително налични жилища в тази страна, изключително в по-големите градове, само че и по принцип на всички места. Това значи също по този начин, че има огромна състезание сред хората, които имат право на обществено жилище, локалните поданици на Нидерландия, които имат право на налично обществено жилище. Има “състезание ” сред тези потребности и потребностите на приетите бежанци “, разяснява Йерун Думерник, доцент по политически науки в Амстердамския университет.

Според професора този тип „ съвършена стихия “, породена също и от инфлацията и екологичните проблеми, които пречат на градежа на нови къщи, сътвори напрежението в държавното управление при започване на юли. И евентуално ще повлияе на идващите избори на 23 ноември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР