Заради служебния кабинет, който не внесе редовен бюджет, държавата е

...
Заради служебния кабинет, който не внесе редовен бюджет, държавата е
Коментари Харесай

Нинова поиска властта да гарантира всички социални плащания

" Заради служебния кабинет, който не внесе постоянен бюджет, страната е изправена пред рецесии. Затова имам въпроси към Асен Василев и съм упълномощена от няколко десетки кметове в страната ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание.
" През интервала на удължение на бюджета, до момента в който приемем постоянния бюджет, ще има ли заплащане по почнали и незавършени планове в общините ", попита тя финасовия министър Асен Василев. Нинова изясни, че голям брой общини в страната са с разкопани улици и разкопани ВиК системи. Стоят и чакат, тъй като е платена единствено едната половина. " Кметовете са имали среща със служебните районен и финансов министър. И двамата настояват, че пари в бюджета има, само че си трансферират отговорността до през вчерашния ден кой би трябвало да ги заплати ", сподели още тя и попита Асен Василев от името на кметовете по кое време ще има доплащане по тези планове.
Лидерът на социалистите попита Василев подсигурява ли, че всички обществени заплащания ще вървят по проект. Нинова посочи, че има поради обществени помощи, заплати, пенсии, майчинство. Министърът подсигурява, че държавното управление ще изплаща постоянно обществени разноски и плановете на общините.
" За първи път откогато съм в Народното събрание виждам ръководещото болшинство да се кара между тях за бюджета. Обикновено разногласието се води сред болшинство и съпротива ", съобщи Нинова. " Това, което вършиме, в профил наподобява рисково за България. Бюджетът е най-важният закон в страната. През него минават всички политики ", обърна се тя към депутатите.
" За първи път двете обединения, които вземат участие в държавно управление, се карат обществено и то остро и всъщност за бюджета. Представете си какво ще стане при приемане на постоянния бюджет за 2023 и 2024 година, тъй като сега одобряваме един удължителен ", сподели Нинова. Според водача на Българска социалистическа партия тези разногласия са още едно доказателство, че договарянията за държавно управление са били договаряния по ползи, съюз на страха и на имунитети. " Очевидно е, че по време на тези договаряния не сте прецизирали най-малко макрорамката на бюджета и данъчната политика ", уточни тя.
Междувременно депутатите удължиха още веднъж миналогодишния бюджет до приемане на бюджет за 2023 година Василев уточни в хода на дебатите, че това ще отпуши заплащанията към общините и НЗОК. До 31 юли той поема ангажимент да се одобри нов бюджет. Затова предложи и удължението да работи до тази дата. " Министерството на финансите поема ангажимент да внесе план на бюджет доста скоростно в Народното събрание, тъй че да има задоволително време той да бъде признат и обнародван до 31 юли ", даде обещание Василев.
С 3% недостиг бюджетът ще е обществено неправдив > " Бюджет с 3% недостиг (какъвто даде обещание Асен Василев бел. ред.) ще е обществено неправдив, тъй като това значи заледяване на приходите и на фона на световната криза, която се чака да настъпи и в България, отбраната на обществено слабите ще бъде оставена в само в техните ръцеФ, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия Манол Генов пред " Нова телевизия ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР