Заради резкия скок на заразените от COVID-19 РЗИ в София

...
Заради резкия скок на заразените от COVID-19 РЗИ в София
Коментари Харесай

София се готви за COVID вълна - РЗИ спешно пита болниците колко легла за заразени имат

Заради внезапния скок на инфектираните от COVID-19 РЗИ в София незабавно е поискала информация от лечебните заведения с какъв брой Коронавирус кревати разполагат и какъв брой са подготвени да разкрият за болни в приблизително тежко положение, научи “24 часа”. Информацията трябвало да бъде предадена до вторник в 14 часа.

Според лекари спешността е поради обстоятелството, че в последните дни в огромните лечебни заведения в София идват от ден на ден пациенти с ковидинфекция. Приемат или забавили се с лекуването, или самолекували се с антибиотици, даже с кортикостероиди, или хора със съпътстващи болести.

Директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев не удостовери дали са получили броя на леглата.

“Това е вътрешна информация”, разяснява Пенчев пред “24 часа”.

“Преди дни РЗИ изиска да отговорим каква е готовността да одобряваме заболели с Коронавирус, които се нуждаят от лекуване, само че не са за натоварен бранш, в случай че вирусът продължи да настава по-агресивно. Всички са дали отговор какъв брой кревати имат и са подготвени да посрещнат последваща вълна, сподели проф. Цветомир Димитров, шеф на Първа МБАЛ в София “Св. Иван Кръстител”, пред “24 часа”. Напливът в общинските лечебни заведения в столицата не бил огромен и сега се запълват последователно единствено инфекциозните отделения и няма потребност от спомагателни кревати.

Според други обаче болните се насочват към огромните държавни и частни лечебни заведения, а в общинските - Втора градска, Четвърта градска, и държавната Инфекциоюна пациенти с вируса съвсем нямало.

“Отговорихме на РЗИ каква е готовността да посрещнем нова вълна. Засега няма притеснения”, споделиха и от една от огромните частни лечебни заведения в София.

Засега единствено РЗИ в столицата събира данни за опциите на лечебните заведения при експанзия на вируса. Вероятно тъй като от няколко дни тя свети в жълто на Коронавирус картата, а междинната заболяемост е над 100 на 100 хиляди.

РЗИ В. Търново, не желае информация за леглата. И сега тези, които имат потребност от профилирано лекуване, се одобряват в регионалната болница във Велико Търново и общинската в Горна Оряховица. Напливът не е толкоз огромен, изясни шефът Евгения Недева. От УМБАЛ в Бургас обявиха, че цялото инфекциозно поделение приема Коронавирус заболели, само че могат да трансформират и други отделения, в случай че се наложи, само че никой не събира данни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР