Заради разнородна и липсваща информация, Европейската комисия ще направи преглед

...
Заради разнородна и липсваща информация, Европейската комисия ще направи преглед
Коментари Харесай

Брюксел започва проверка на докладите за Натура 2000

Заради разнородна и изчезнала информация, Европейската комисия ще направи обзор на отчетите за мониторнга над местообитанията, включени в европейската екомрежа " Натура 2000 ", подадени от страните членки в интервала 2014 - 2019 година Това се показва в отговор https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-006081-ASW_BG.html#def3 на комисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс на въпрос на българския евродепутат Радан Кънев, подложен през ноември 2020 година

Кънев попита комисията по какъв начин след рецензии, че в отчетите липсват действителни дълготрайни полеви проучвания, ще подсигурява, че за правенето им се употребяват сходни научно обосновани методологии и е осъществявана инспекция на място. Българският евродепутат предлага на Европейска комисия да създаде минимални стандарти за наблюдаване, което би подобрило качеството на мониторинга и оценката на природозащитния статус на типовете и местообитанията.

В отговора си до Кънев Европейската комисия показва, че качеството на отчетите от другите страни е " много разнородно ". За България да вземем за пример данните сочат, че има сред 10-25% изчезнала или неразбираема информация. Същото обаче е ситуацията и за огромна част от останалите страни членки на Европейски Съюз.

У нас от години вървят рецензии от страна на природозащитници за методите, по които се прави теренната оценка на зоните, които да влязат в " Натура 2000 ", и за определените реализатори на тези поръчки.

Според подадените от държавното управление данни в отчетите за " Натура 2000 " България е с най-малък % от значими типове, които не добре предпазени. В същото време обаче в отчетите на страната липсва освен постоянен, само че и какъвто и да било теренен мониторинг и научна работа, въпреки за това да са предоставяни средства от Европейска комисия и да са финансиране подобин изследвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР