Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца

...
Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца
Коментари Харесай

Ковид сертификатите ще са валидни само 9 месеца


Заради растящата заболеваемост Европейски Съюз желае да понижи на 9 месеца валидността на електронния Ковид документ. Мярката цели да форсира процеса на бустерното имунизиране. Подготвят се и промени в разпоредбите за пътуванията в Европейски Съюз.

Пандемията надалеч не си е отишла. Точно противоположното даже – коронавирусът мутира и се популяризира доста бързо. Вярно е, че през лятото набъбна делът на имунизираните в Европа, само че пък в това време знаем, че отбраната на имунизациите спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, в сравнение с сме предполагали.

Затова доста страни залагат на, което явно и в Брюксел считат за вярно. „ Трябва да се погрижим за това имунизираните да продължат да имат имунитет ", съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е уверена, че бустерните ваксини обезпечават по-надеждна отбрана от предходните дози и могат да предотвратят доста хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – годни единствено 9 месеца
Редакцията предлага
Европейска комисия желае да понижи валидността на цифровите на 9 месеца след първото, главно имунизиране. Така хората ще имат опция да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което сега в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това би трябвало да се промени, безапелационен е еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс. По думите му, ограничението на действието на документите ще ускори натиска върху държавните управления. „ Това е и задачата ни: да им кажем, че в случай че не го създадат, след 9 месеца ще има доста хора без имунитет. Затова е значимо да разработят национални тактики и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза ", прецизира той.

Колко време след бустерна имунизация ще важи документът Европейска комисия ще реши когато има надеждни научни данни за това по какъв начин се отразява на имунната отбрана подсилващото имунизиране.

51 страни на 5 континента вземат участие

В Брюксел считат цифровия зелен документ за сполучливо начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели документи – последно към листата се причислиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс напомня, че цифровият документ освен оказва помощ на хората да пътуват свободно в страните от Европейски Съюз, а и в доста страни членки е станал част от техните, да вземем за пример позволявайки на хората да вървят на ресторант или да спортуват. Какви порти отваря зеленият документ – това обаче взема решение всяка страна членка сама за себе си.

Само за имунизирани и преболедували

Първоначалната концепция беше документите да бъдат въведени единствено за една година, т.е. срокът им на деяние да бъде стеснен, само че нестихващата пандемия постанова мярката да бъде удължена. Паралелно с това Европейска комисия желае да актуализира разпоредбите за пътуванията от трети страни до Европейски Съюз, които не са безусловно наложителни. От 1 март следващата година за тези пътувания също ще се изисква документ за осъществена имунизация, която не би трябвало да е по-стара от 9 месеца. „ Който е имунизиран е добре пристигнал ", съобщи по този мотив до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще би трябвало да показват. Същото ще важи и за пътуващите, имунизирани с препарат, който е утвърден от СЗО, само че не е сертифициран в Европейски Съюз. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в Европейски Съюз с отрицателен PCR-тест.

Желанието на Европейска комисия е новите правила да влязат в действие още от 10 януари идната година. Но в тази ситуация мнението на Брюксел има единствено целесъобразен темперамент, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на обособените страни членки.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР