Заради работата си е подложена на мащабен кибертормоз, а заплахите

...
Заради работата си е подложена на мащабен кибертормоз, а заплахите
Коментари Харесай

Заплашвана със звук от картечница: За Путин и дезинформацията - говори журналистката Йесика Аро

Заради работата си е подложена на огромен кибертормоз, а заканите за живота й включват телефонни позвънявания със тон от картечница. През 2014 г. тя е от първите, които стартират да изследват съветската „ фабрика за тролове “ в Санкт Петербург, а книгата ѝ „ Троловете на Путин “ стана световноизвестна. Тя е Йесика Аро - топ проверяващата журналистка от Финландия.

През септември София се причисли към Европейския център за битка с хибридните закани

За следствията в идната ѝ книга „ Световната война на Путин “ и за развиването на дезинформационните акции в Хелзинки - с Йесика Аро разговаряха интернационалният редактор Цветана Балабанова и операторът Тони Петров.

Снимка: bTV



Вие отразявате активността на съветските тролове от години. Какво наблюдавате и по какъв начин се трансформираха техните дейности от началото на войната в Украйна?

„ С годините съветските тролове станаха даже още по-агресивни. Когато започнах следствията си през 2014 и 2015 година, те към този момент разпространяваха разкази против Украйна, само че тогава платформите и групите от почитатели, които бяха съумели да изградят към себе си, бяха доста по-малки. Сега те доближават до доста повече хора и съумяват да популяризират концепциите си и посредством обичайните медии до доста по-голяма публика. Също по този начин арсеналът им от разкази е доста по-широк. Например, те разгласяват истории, свързани с публичното здраве. По време на пандемията твърдяха, че коронавирус не съществува, че имунизациите не работят, и също са доста мощни в превръщането на локални инфлуенсъри във всяка една от нашите страни в проводници на съветска агитация. През 2014 година нямаше доста такива, само че в този момент в интернационалното осведомително пространство има доста хора, които по някаква причина са подготвени да дават личното си лице, канал и публика като принадлежности на съветската осведомителна война “.

Снимка: bTV



В момента пишете новата си проверяваща книга, какво ще съдържа тя?

„ В новата си книга проверявам съветските нападателни дейности в световен мащаб, тайните интервенции, постоянно провеждани от съветските разследващи служби и други организации, чиито цели са най-общо казано заличаването на Запада и облагодетелстването на Кремъл постоянно във финансов аспект. Например, проверявах съветската фабрика за тролове в Западна Африка, изследвам по какъв начин Русия печели въздействие на Африканския континент, проучвам и интервенции, провеждани от Русия против Естония още преди 15 години, както и интервенции против други страни. Много е забавно да се види по какъв начин формалните лица, политиците на атакуваните страни се оправят с тези противозаконни кремълски интервенции. За страдание, късият отговор постоянно е – не доста добре “. Снимка: bTV

Като публицист какъв тип пропагандни и дезинформационни акции наблюдавате във финландското общество през днешния ден?

„ Имаме доста Youtube деятели, представящи се за обичайни публицисти, които в действителност популяризират съветските разкази и агитация и организират доста нападателни интервенции против всекидневни действия на финландското общество. Налагат език на омразата, вербално принуждение и тормоз против представители на институциите, публицисти и откриватели. Също по този начин имаме така наречен „ самостоятелни “ новинарски уеб сайтове, които са самостоятелни единствено видимо, само че в действителност са принадлежности на съветската осведомителна война. Някои от тях даже означават за собствен източник Russia Today, за която всички знаем, че даже съгласно личния ѝ основен редактор е основен детайл от спонсорираната от съветската страна пропагандна машина. Подложени сме и на разнообразни хибридни офанзиви – освен в осведомителното пространство, само че от години, да вземем за пример, съветски самолети нарушават въздушното ни пространство “.

Страната ни е обект на дейни дейности от страна на съветските специфични служби, разясни той


И даже с високото обучение и медийна просветеност в общество има хора, които имат вяра на тези акции?

„ За страдание, по време на следствията си открих, че има част от аудиторията, от обществото, която е уязвима на такива акции. Тези хора освен използват съветска агитация, само че и стартират да я промотират в персоналните си мрежи от познати и другари. Така се трансформират в „ потребните идиоти на Русия “, тъй като популяризират „ заболяването “. За страдание, колкото и положително обучение да има човек, колкото и устойчиви да са някои хора, имаме доста образци даже за академични преподаватели или високопоставени политици, които популяризират обществено съветска агитация “.

Снимка: bTV

Продължавате ли да сте жертва на тормоз онлайн поради своите следствия и по какъв начин се псравяте с това?

Снимка: bTV


„ За страдание, в осведомителното пространство тормозът против мен продължава, деятелите, които ме преследват, може би в никакъв случай няма да спрат. Въпреки това, в този момент съм доста по-ограничена в това, което обявявам онлайн и което върша в обществените мрежи. Също по този начин се наложи да приема обстоятелството, че не мога да ги трансформира, че това е тяхната „ работа “, а аз работя своята работа и се получава по този начин, че имаме „ конфликт на ползи “. Трябваше да приема това и да продължа напред “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР