Заради промените в климата коледните елхи в Унгария са застрашени.В

...
Заради промените в климата коледните елхи в Унгария са застрашени.В
Коментари Харесай

Заради промените в климата коледните елхи в Унгария са застрашени

Заради измененията в климата коледните елхи в Унгария са застрашени.В дребното селце Шурд, което от десетилетия доставя по-голямата част от Унгария с коледни елхи, жителите се тормозят, че поминъкът им може да бъде заплашен, защото боровите гори понижават поради климатичните промени, съобщи Ройтерс.

Данните сочат, че боровите гори в страната – най-вече бял и черен бор, са обхващали 175 804 хектара през 2022 година – по-малко спрямо площта от 185 218 хектара през 2019 година

През 2008 година боровите гори са съставлявали 12 % от всички горски площи в Унгария, до момента в който през 2022 година техният дял е намалял до 9,37 %.

Боровете, някои от които не са присъщи като разпространяване в Унгария, а са били засадени при започване на 20-и век, са неподходящо повлияни от световното стопляне освен заради по-честите суши, само че и заради обстоятелството, че дървоядните инсекти са склонни да се развъждат при по-високи температури, унищожавайки дърветата.

Сред хълмовете на Шурд в западната част на Унгария хората отглеждат до 2 милиона борови дървета в обширни плантации покрай хърватската граница. Сега те би трябвало да пръскат насажденията си три пъти годишно с инсектициди, с цел да отхвърлен насекомите.

“За страдание, нещата не вървят на добре ”, споделя Янош Канаш, кмет на селото, което отглежда борови дървета от към 50 години.

Макар че е малко евентуално боровите дървета да изчезнат в Унгария, защото типовете, които се срещат в западните региони, граничещи с Хърватия, Словения и Австрия, евентуално ще оцелеят, делът на боровите гори неизбежно ще намалее още повече, означават специалисти.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР