Заради прогнозите за застудяване и предстоящия зимния сезон от Планинската

...
Заради прогнозите за застудяване и предстоящия зимния сезон от Планинската
Коментари Харесай

ПСС: Туристите да излизат подготвени в планината

Заради прогнозите за захлаждане и идния зимния сезон от Планинската избавителна работа в Троян молят туристите да излизат готови в планината и да се преценяват с бързо изменящите се метеорологични условия, съобщи БНР.

Началникът на Планинската избавителна работа в Троян Марин Сираков разясни, че Централна Стара планина е една от най-опасните за туристите, изключително през зимата:

" Най-опасен или мястото, където се случват най-вече произшествия е регионът на Северен Джендем. Там са и връх Ботев, и хижа " Плевен ", които са доста посещавани, само че това не изключва и останалите региони ".

Сираков уточни още, че най-важно при излети и преходи в планината е планирането на маршрута:

" Първо да съобразят опциите си, второ, да съобразят времето и трето асортимент на групата ".

Според спасителя най-опасен в планината е есенно-зимният сезон, тъй като метеорологичните условия са доста динамични:

" Хората идвайки от топлото време в града, в планината е към нулата или най-вече 5 градуса, по високите елементи ветрове, доста бързо се трансформира времето "

Сираков предложи на туристите да излизат в планината с подобаваща екипировка, съобразена с времето, планувания преход и дълготрайност.

„ Подходящи обувки, подобаващи облекла, главен инвентар – едно въженце, карабинер, ножка, кибрит, медицински пакет с най-необходимото, ветробран, шапка, ръкавици и естествено телефон със заредена батерия ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР