Заради продължителните и силни валежи започна контролирано източване на язовир

...
Заради продължителните и силни валежи започна контролирано източване на язовир
Коментари Харесай

Заради дъждовете източват контролирано язовир край Ихтиман

Заради продължителните и мощни превалявания стартира следено източване на язовир " Джаков мост " до Ихтиман.

Преди обед незабавно беше прокопан спомагателен канал, който да води водите от претъпкан микроязовир наоколо до автомагистрала " Тракия ". Това наложи краткотрайно прекъсване на придвижването в посока София.

Превантивното източване на язовир " Джаков мост " е почнало още нощес. В региона на Ихтиман мощните превалявания не престават цяла седмица.

„ Реална заплаха даже и от разкъсване на стената за самите поданици на Ихтиман няма. Този язовир се излива в полето и отива в индустриалната зона”, съобщи кметът Калоян Илиев.

Точно тази зона на Ихтиман е била наводнена поради разрушена стена на язовира през 2005 година, напомня той.

На няколко километра, под моста на 37-мия километър на автомагистрала " Тракия ", дъждът препълни микроязовир " Количово ". Водата стигна до основите на колоните и съгласно специалистите това е основало действителна заплаха за моста.
Временно беше лимитирано придвижването на Автомагистрала „ Тракия ” край Ихтиман Причината е препълнен микроязовир, придвижването беше възобновено малко преди 12 ч.
Движението в посока София беше спряно за няколко часа, до момента в който се прокопае канал за оттичане на водата. Утре работата на това място ще продължи, с цел да се укрепят деретата под моста.

Не се чака да бъде спирано придвижването по автомагистралата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР