Заради продължаващия ръст на цените на природния газ на европейските

...
Заради продължаващия ръст на цените на природния газ на европейските
Коментари Харесай

Юлската цена на газа отива над 50 лв./МВтч, повлича нагоре парно и ток

Заради продължаващия растеж на цените на природния газ на европейските тържища през целия месец юни, цената на суровината у нас от 1 юли се обрисува над 50 лв/МВтч. Тя ще повлече цените за топлинната и електрическата сила от същата дата с много повече от в началото изчисленото от енергийния регулатор при по-ниски цени на синьото говиро.

Това стана ясно по време на публичното разискване на декларираното от " Булгаргаз " на 10 юни покачване на цената на газа с 3.5 на 100 до 46.88 лева./МВтч при настояща стойност от 45.27 лева От тогава до момента обаче котировките на петрола и на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се покачват вследствие на повишеното търсене на тези горива, сподели изпълнителният шеф на държавния газов снабдител Николай Павлов в границите на полемиката.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца интернационалните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия интервал осреднената цена на природния газ е повишена със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MВтч.

Според чиито цени влизат във формулата за ценообразуването на съветския газ за българския пазар, от началото на юни към днешна дата суровината е поскъпнала от 25.256 евро за мегаватчас на 31.613 евро.

Павлов обаче съобщи в четвъртък, че без значение от растежа на газовите цени в международен мащаб " Булгаргаз " ще предложи на 1 юли цена с над 10 % по-ниска от тази на европейските газови тържища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР