Заради препоръките за ограничаване на масови събития срещу разпространението на

...
Заради препоръките за ограничаване на масови събития срещу разпространението на
Коментари Харесай

Заради коронавируса БСП и ДПС отлагат избора на партийни ръководства

Заради рекомендациите за ограничение на всеобщи събития против разпространяването на ковид COVID-19 в България две от огромните партии Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отсрочват отчетно-изборните си конференции, на които би трябвало да се изберат нови управления на партийните структури и да предлагат претенденти за водач.

Двете партии трябваше да избират водачите си в един и същи ден - на 26 април, като преди този момент се проведат конференции по график. Докато към този момент в Българска социалистическа партия се обрисува състезание сред двамата досегашни сътрудници Корнелия Нинова и Кирил Добрев, в Движение за права и свободи наподобява, че Мустафа Карадайъ ще бъде определен за нов мандат.

Макар да няма публично решение, за Българска социалистическа партия съгласно партийци е съвсем несъмнено, че първият директен избор на водач, при който би трябвало да гласоподават всички членове, ще бъде отсрочен - или с няколко седмици, или за есента. Засега настройките в Движение за права и свободи били партийните конференции да спрат единствено за седмица, само че изборът на нов ръководител да остане на 26 април. При смяна на обстановката в страната обаче ще се вземат нови решения.

В Българска социалистическа партия отчетно-изборните конференции трябваше да се проведат до 15 март, а претендентите за водач да бъдат тествани и оповестени седмица по-късно. Към момента не са извършени 152 конференции, което е повече от половината. За да се отсрочи обаче отчетно-изборната акция е нужно решение на Националния съвет, което най-вероятно би трябвало да се вземе неприсъствено, т.е. на автограф.

Според социалисти най-вероятно е директният избор на водач да се отсрочи за средата или края на май, защото е необходим месец за предизборната акция на претендентите. В Изпълнителното бюро обаче имало отзиви изборът да се отсрочи за есента, като дотогава отпред на партията въпреки и с изминал мандат остане Корнелия Нинова. Това значи, че сигурно няма да има и конгрес на социалистите на 9 май, а той също ще бъде отсрочен.

За провеждането на избора на водач Българска социалистическа партия, която е в неприятно финансово положение след миналогодишното орязване на партийната дотация от 11 на 1 лев на глас, възнамеряваше да тегли заем до 500 хиляди лв.. Според партийци управлението на партията е възнамерявало ипотеки на парцели, каквито то отхвърля. Заради отлагането може да не се стигне до заем, защото през април се чака на " Позитано " 20 да бъде преведен първият транш след нарастването на дотацията на 8 лв. на глас.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (342)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР