Заради предстоящите високи температури страната ни влиза в периода на

...
Заради предстоящите високи температури страната ни влиза в периода на
Коментари Харесай

В най-пожароопасното време на годината: Каква е готовността на аварийните служби?

Заради идните високи температури страната ни влиза в интервала на по този начин наречените горещници. Времето е рисково, а заплахата от пораждане на пожари е извънредно висока.

Каква организация подхващат дирекциите по пожарна сигурност в страната вижте във включването на Али Мисанков.

Благодарение на реорганизацията на огнеборците от другите дирекции в страната всички огромни пожари са локализирани и се наблюдават от дежурни екипи. Като превантивна мярка отвън дирекциите има дежурни екипи на терен в най-критичните места, с цел да може при сигнал за пожар да се реагира бързо.

Ситуацията сега е рискова и рискова, тъй като при пораждане на пожар единствено за минути огънят се мести бързо на стотици метри както в полето, по този начин и в гората.

По данни на Югозападното държавно дружество тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната зародилите пожари са двойно повече. Причините са високите температури съпроводени със мощен вятър.

„ За времето, което се планува с тези високи температури, ЮЗДП е изготвило и изпратило писмо до всички териториални поделения за цялостна подготвеност на профилираните групи за гасене на пожари, както и на противопожарните коли, с които ЮЗДП разполага. ", споделя Василий Маринковски, зам.-директор на ЮЗДП.

Според шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, сега сме в най-опасния интервал от годината като горещниците обичайно бележат началото на тежка обстановка в страната.

„ Много рисков сезон, засушаване, мощни ветрове, за наслада жътвата съвсем завършва. Дано нашите стопани не се върнат към остарялата процедура да подпалват стърнища, сякаш последователно изоставяме тази процедура, само че е рисково и рисково. ", предизвести гл. комисар Николай Николов.

Благодарение на бързата интервенция на пожарникарите от няколко града е предотвратена доста сериозна злополука поради близостта на бензиностанцията край Казанлък. На същото място преди 4-5 години е имало още веднъж подобен пожар.

" Пак беше застрашена бензиностанцията. Явно не сме взели задоволително поучения, тъй че да предотвратяваме сходни пожари. Пожарът край Казанлък е овладян. Огнената буря е изпепелила 2 хиляди декара и няколко вили. Причините към момента не са ясни, само че най-важното е, че няма починали хора. ", сподели гл. комисар Николай Николов.

Предвидено е да бъде построена система за ранно обявяване, която да предизвестява жителите и гостите у нас за идните рискове от пожари. По този метод те ще знаят по какъв начин да реагират, с цел да запазят здравето и живота си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР