Заради правата за риболов след БрекзитВМС на двете страни изпратиха

...
Заради правата за риболов след БрекзитВМС на двете страни изпратиха
Коментари Харесай

Париж и Лондон пред конфликт в Ламанша

Заради правата за лов на риба след Брекзит
Военноморски сили на двете страни изпратиха кораби в региона на остров Джърси

Париж заплаши да прекъсне електрозахранването на острова

Франция и Англия са на практика пред въоръжен спор в пролива Ламанш, откакто френски риболовци проведено отплуваха за полуавтономния английски о-в Джърси в четвъртък сутринта, в опит да блокират пристаните на острова, оповестяват международните медии. Недоволството им идва поради усложнената процедура по изваждане на лиценз за лов на риба в английски териториални води, която съгласно тях, въпреки и одобрена в съглашението сред Европейски Съюз и Лондон за връзките след Брекзит се затруднява преднамерено от управляващите в Обединеното кралство.

Говорител на Европейската комисия, представен от „ Файненшъл Таймс” съобщи през вчерашния ден, че Брюксел „ е показал ясно” на Англия, че правата на двете страни записани в договорката „ не са спазени”. „ Докато английските управляващи не дават аргументи за спомагателните условия (за издаването на лицензи), те не могат да важат”, споделя представителят.

Лондон разгласи че разполага два военни кораба във водите към о-в Джърси за наблюдение на обстановката, на което Париж отговори навреме с изпращането на два съда от своята брегова защита. Медиите във Англия цитират изявление на външния министър на остров Джърси, Иън Горст, съгласно който английските управляващи „ по никакъв начин” няма да стигнат до война с Франция, поради риболовния спор.

Междувременно френските управляващи заплашиха да пресечен електрозахранването на острова, което се обезпечава на 95% от подводни кабели, подавани от континента, според условия контрактувани по време на английското участие в Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР