Заради пандемията от коронавируса и нейните икономически последици, значителна част

...
Заради пандемията от коронавируса и нейните икономически последици, значителна част
Коментари Харесай

Обратно в СССР


Заради пандемията от ковид и нейните стопански последствия, забележителна част от купувачите на жилища в Москва, известна с високите цени на недвижимите парцели, може да се преориентира от едностайни жилища и студия към наемането на стаи.

През последните месеци столицата ненапълно е изгубила своята прелест - всеобщите събития са анулирани, музеите и театрите работят от време на време, само че тези, които желаят да печелят пари, към момента се стремят към съветската столица.

Те се нуждаят от покрив над главите си и не се двоумят да купуват неиндивидуални жилища, като по този метод създават нови комунални жилища. Изглежда, че особеностите на оцеляването в руските общински жилища са забравени и тези, които са по-млади, въобще не знаят нищо за тях.

Още при започване на лятото анализатори предизвестиха, че търсенето на стаи в Москва може да нарасне, като в началото ставаше въпрос за отдаване чартърен, а не за закупуване на части от жилища.

Столичните наематели започнаха интензивно да търсят стаи след свалянето на режима на самоизолация - доста от тях бяха принудени да изоставят обособени жилища поради липса на пари: по време на рестриктивните мерки против " ковид " тяхната кредитоспособност понижа.

Тогава от организацията за недвижими парцели " ИНКОМ " предвидиха, че до есента всеки трети наемател в столицата ще търси неиндивидуални жилища (тази прогноза, съгласно анализатори, не се сбъдна: доста наематели се оправиха и не им се наложи да трансформират коренно изискванията на живот).

Мнозина наемателите трябваше да лимитират апетита си: те също пострадаха от „ коронакризата “ и започнаха да преотдават чартърен елементи от жилищата си, т.е. да вземат наематели на персоналните си квадратни метри, с цел да изкарат малко пари.

Повишеното търсене на стаи обаче не предизвика увеличение на цените: съгласно изследване въз основата данни на World of Apartments, от началото на годината в Москва те са намалели с съвсем 7 %, до приблизително 16,6 хиляди рубли на месец.

" Предлагането е толкоз огромно, че към момента не се приказва за повишаване ", изясняват анализатори. В момента в базата данни на CIAN се оферират към 3 хиляди стаи за наемане в Москва. От време на време на пазара се появяват неповторими предложения като „ Стаята на Данила Багров “ - стая в колективен апартамент, в която съгласно притежателя, са снимани епизоди от паметния филм „ Брат 2 “ на режисьора Алексей Балабанов.

Очевидно е, че фантазията на някогашния кмет на столицата Юрий Лужков за цялостното унищожаване на комуналните жилища най-сетне се срина против коронавирусната действителност.

„ Трябва да изключим понятието колективен апартамент, както изключихме понятието за казарма по едно време “, сподели той година преди уволнението си. Московските наематели явно не поддържаха тази концепция, както и купувачите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР