Заради отдалечеността си и краткия летен сезон Монголия дълго време

...
Заради отдалечеността си и краткия летен сезон Монголия дълго време
Коментари Харесай

Защо 2023 г. е годината, в която да посетите Монголия

Заради отдалечеността си и късия летен сезон Монголия дълго време е била подценявана от туристите дестинация.

Но защото страната се стреми да се отвори още повече за туризма, като облекчава изискванията за влизане на задгранични гости и модернизира инфраструктурата си, 2023 година може да се окаже най-хубавият миг за посещаване.

Ето 10 аргументи, заради които пътешествениците би трябвало да стартират да възнамеряват от дълго време мечтаното посещаване на Монголия още в този момент.

Разширяващ се лист с безвизови пътувания

След като държавното управление на Монголия разгласи годините от 2023 до 2025 за " Години за посещаване на Монголия ", жителите на още 34 страни към този момент могат да посещават страната без визи до края на 2025 година

С прибавянето на няколко европейски страни, измежду които Дания, Франция, Гърция, Италия, Норвегия, Испания и Обединеното кралство, както и Австралия и Нова Зеландия, общият брой на страните и териториите в безвизовия лист към този момент е 61.

Отваря порти ново летище за 650 милиона $
 width=

Новото интернационално летище Chinggis Khaan в Монголия,Saruul Enkhbold/AP

След години на закъснения, пандемия и няколко несъгласия, новопостроеното интернационално летище Чингис Хаан най-сетне бе намерено през лятото на 2021 година

С опцията да обслужва почти 3 млн. пасажери годишно (два пъти повече от остарялото летище), с прибавянето на 500 нови места за паркиране на самолети и с инфраструктурата, която да поддържа увеличението на вътрешните, както и на нискотарифните полети, летището е добре пристигнало за напъните на страната да развива туризма.

След откриването на летището бяха обновени нискотарифните полети до Хонконг на EZNIS Airways, а съгласно известията се водят договаряния за обновяване на директните полети до Съединени американски щати.

Нов съвременен музей

Неотдавна откритият музей " Чингис Хаан " предлага хубав и пресен взор към бурната история на Монголия.

С повече от 10 000 артефакта, обхващащи интервал от над 2000 години, музеят изследва историята на монголите и империята, която те основават - и в последна сметка губят.

Артефактите в музея са показани на осем етажа, с шест непрекъснати и две краткотрайни изложбени зали. Всяка събота и неделя от 10:00 до 16:00 ч. се оферират безвъзмездни обиколки с екскурзовод на британски език.

Монголският отговор на Coachella

Когато множеството хора си мислят за Монголия, музикалните фестивали и арт инсталациите с природозащитна устременост в сърцето на една от най-големите пустини в света са последните неща, които им идват мислено.

Но всичко това се трансформира с помощта на фестивали като Playtime, Spirit of Gobi, INTRO Electronic Music Festival и Kharkhorum 360 Visual Art & Music Experience.

Поставяйки интернационалните групи, диджеи и музиканти от целия свят паралелно с еклектичната монголска комбинация от рапъри, банди и национални артисти, страната може би е едно от най-подценяваните места в света за феновете на фестивали.

Празнувайте Наадам с навършването на един век

Ежегодното събитие " Наадам " постоянно е било чудесна причина да посетите Монголия, само че в този момент, когато фестивалът преди малко отпразнува своята 100-годишнина, 2023 година е най-подходящият миг да го посетите.

Макар че произходът на фестивала се корени в дните на Чингис хан, когато той употребявал конни надбягвания, надпревари по битка и пукотевица с лък, с цел да поддържа формата на воините си сред борбите, Наадам публично става народен празник едвам преди 100 години.

Днес фестивалът, който се организира в Улан Батор на Националния състезателен стадион, има малко повече звънчета и свирки, в сравнение с по времето на Великия хан.

Мястото на церемонията по откриването на 11 юли постоянно е един от най-трудните билети в града.

Опитайте силите си в стрелбата с лък по монголски

Конната пукотевица с лък се възражда в Монголия с помощта на хора като Алтанхуяг Нергуи, един от най-успешните стрелци с лък в този спорт, и неговата академия за пукотевица с лък Namnaa.

Тук локалните поданици научават основите на монголската пукотевица с лък, преди да се качат на кон и да преминат на ново равнище в своите умения.

През летните месеци учениците и членовете на академията изнасят ежеседмични представления за заинтригуваните фенове. Академията предлага и целодневни тренировки за искащите да опитат този натоварен спорт.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР