Заради опустошителния ураган Айда вече над 1 милион души в

...
Заради опустошителния ураган Айда вече над 1 милион души в
Коментари Харесай

Ураганът "Айда" остави над 1 милион души без ток в САЩ, цели улици са под вода

Заради опустошителния вихър " Айда " към този момент над 1 милион души в южната част на Съединени американски щати са без ток. Засегнат е най-много щатът Луизиана - там 996 000 семейства са останали без електричество. В прилежащия щат Мисисипи 36 000 семейства нямат ток. В цялостен Ню Орлиънс, където живеят 400 000 души, електрозахранването е прекратено. " Единственият ток в града идва от генератори ", оповести Градската централа за незабавни дейности при повреди в Туитър. Повредите са тежки и скоро зареждането с ток няма да може да бъде възобновено, осведомят от компанията Entergy. Междувременно има и данни за най-малко един смъртен случай - човек е бил погубен от падащо дърво.

Снимки и видеа, снимани в крайбрежни райони, демонстрират цели къщи и улици, потънали във вода и голям брой изкоренени дървета. Особено тежко наранени са регионите в низините, ситуирани югозападно от Ню Орлиънс. " Истинските размери на бедствието ще си проличат едвам в понеделник, когато бурята отмине ", сподели губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс. Тогава ще има още повече избавителни акции. " Щом бурята отмине, ще използваме цялата мощност на Америка за спасяването и възобновяване на района ", сподели президентът Джо Байдън.

Ситуацията в доста лечебни заведения е напрегната. Заради високия брой пациенти с Ковид-19 те не са могли да бъдат евакуирани. Така е и в болничното заведение в Батън Руж, столицата на щата Луизиана - там няма нито едно свободно легло, споделя доктор Кристофър Томас пред CNN: " За нас вихър ът се усеща като нещо обикновено. Но в композиция с ковид стресът е огромен. Притесняваме се за снабдяването с О2. "

" Айда " към този момент губи мощ

В неделя центърът на вихър а " Айда " бе в Порт Форчън, югозападно от Ню Орлиънс - там той навлезе на брега със скорост от 241 километра в час. Бурята бе избрана като изключително рискова - степен 4 от 5. Междувременно Националният център по вихър ите осведоми, че " Айда " губи силата си и към този момент е обозначена като стихия от първа степен. На сушата " Айда " се движеше постепенно, което аргументи продължителни мощни ветрове.

Преди 16 години вихър ът " Катрина " мина навръх 29 август през Луизиана и взе към 1800 жертви. Той провокира пагубни вреди и големи наводнения. Оттогава в района са подхванати голям брой ограничения за попречване на наводненията. За тази цел са вложени милиарди долари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР