Заради опасно горещото време от Национална компания Железопътна инфраструктура въведоха

...
Заради опасно горещото време от Национална компания Железопътна инфраструктура въведоха
Коментари Харесай

Заради жегите у нас: Ограничиха скоростта на влаковете

Заради рисково горещото време от Национална компания " Железопътна инфраструктура " вкараха на доста места в страната ограничаване на скоростта при придвижването на влаковете. Подобна мярка се постанова от съображения за сигурност. Това от своя страна докара до огромни закъснения и изнервени пасажери.

Бързият трен от Бургас дойде в късния следобяд на Централна гара с близо 90 минути забавяне. Част от вагоните във влака били без климатик, настояват пасажери. Това направило дългото пътешестване още по-екстремно заради високите температури.

От БДЖ обясниха, че закъсненията се дължат главно на строителни действия в някои сектори в страната и ограничавания на скоростта поради горещото време.

" В днешния ден съвсем 70 % от междугарията от София до Варна са с въведени краткотрайни ограничавания на скоростта ", изясни Ивайло Георгиев от БДЖ.

От Национална компания " Железопътна инфраструктура " обясниха за " По света и у нас ", че е признато оптималната температура на релсите да е с 20 °С по-висока от оптималната температура на въздуха.

При постигане на сериозно високи температури може да се получи загуба на резистентност на релсите. Измервания се вършат всеки ден, като с тях се дефинира и ограничаването за скоростта. Поради това е мъчно да се вършат дълготрайни корекции в разписанието. През лятото най-често се вкарват ограничавания в скоростта по линиите София - Мездра - Плевен - Варна.

Реновираните линии също не устоят на жегата. Днес да вземем за пример по линията Септември-Пловдив позволената скорост е 60 вместо 130 километра в час.

От БДЖ обявиха, че в горещините се пробват да обезпечат влакове с климатици, като с приоритет са дългите дневни линии за сметка на нощните.

" В момента БДЖ пътнически транспорти разполага с към 40 вагона със седящи места, които са съоръжение с охладителни системи ", изясни Ивайло Георгиев.

От БДЖ не прецизираха какъв % от общия брой вагони са снабдени с климатици.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР