Заради обилните дъждове и топенето на снега в планините през

...
Заради обилните дъждове и топенето на снега в планините през
Коментари Харесай

Тревога! Идва опасност от наводнения

Заради изобилните дъждове и топенето на снега в планините през идващите няколко дни на доста места в страната има заплаха от наводнения, предизвестиха през вчерашния ден от Министерството на околната среда и водите. Очаква се да се вдигне равнището на реките Марица и Тунджа. Във високите елементи има дебела снежна завивка, а повърхностният отток се събира в язовирите, обясниха специалисти. Има преливания в напълно дребни количества на някои язовири в района - Душанци, Пловдивци, Златоград, само че заплаха към този момент няма.

В региона на град Елхово през последните години се е повишило равнището на река Тунджа, само че то е надалеч от рискови нива. В басейна на р. Арда също се следят реките, като има предизвестия за реките Черна, Елховска, Върбица и Ардинска.

Всички водоеми се следят от Басейнова дирекция и техните оператори, в това число и огромните язовири.

Ситуацията разяснява през вчерашния ден и министърът на стопанската система Емил Караниколов. По мотив разбора на президента, че са дадени 500 млн. за язовирите, и оценката му, че тези практики са " еднолични решения ", министърът съобщи, че българското общество от 30 години желае решаването на казуса с изкуствените водоеми. " Някой би трябвало да носи отговорност, а не както в този момент - водата била на един, язовирът на различен, чашата на трети, рибата не знам на кого ", сподели Караниколов. И добави, че Министерски съвет и Министерство на стопанската система са поели тази отговорност. Той увери, че парите ще бъдат изразходвани обществено. Според него в Закона за публичните поръчки единствено за предходната година има три промени и допълнения и няма несъгласие от президента.

Министърът на стопанската система добави, че се надява до към две седмици да стартира работа и държавното дружество, което бе основано да стопанисва язовирите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР