Заради нередности по поръчката за ремонт на ул. Граф Игнатиев,

...
Заради нередности по поръчката за ремонт на ул. Граф Игнатиев,
Коментари Харесай

Глоби за милиони заради ремонтите на Граф Игнатиев и Александър Невски

Заради нередности по поръчката за ремонт на ул. " Граф Игнатиев ", Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е наложило санкция на Столична община. Това значи, че 787 722 лева от осъществените разноски няма да бъдат покрити с парите по оперативна стратегия " Региони в напредък " - вместо това тези пари би трябвало да останат за сметка на Столична община, т.е. на данъкоплатците, написа в. " Сега ".
Финансовата промяна е в размер на 5% от контракта, реализатор на който е " Джи Пи Груп ". 5% финансова промяна е наложена и върху контракта за ремонта на зоната към катедралния храм " Св. Александър Невски ", т.е. още към 900 000 лева А освен София е застрашена от такива санкции по Оперативна програма Региони в напредък ".
Финансовата промяна върху контракта с " Джи Пи Груп " е била наложена от Министерство на регионалното развитие през март месец, излиза наяве от определението по към този момент течащото дело против решението в Административен съд - София. Санкцията е поради залегнали условия при подбора на претендентите, които Министерство на регионалното развитие смята за ограничаващи. Общината е заложила условие специалистите по надзор на качеството на претендентите в поръчката да имат висше обучение в региона на инженерните науки или еквивалент, само че съгласно Министерство на регионалното развитие за осъществяването на тази активност в България не е нужно висше обучение. Като ограничаващо е признато и условието изпълнителят да разполага с инженер-геодезист с висше обучение. Според Министерство на регионалното развитие проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала цялостна информация за всички критерии. Със същите причини е наложена и 5% финансова промяна по втория контракт с " ПСТ груп " за ремонта към " Св. Александър Невски ".
Логично Столична община апелира, като счита, че висшето обучение е нужда поради естеството и сложността на ремонтите. От екипа на Йорданка Фандъкова акцентират, че поръчката е била предмет на прелиминарен надзор в организацията за публични поръчки и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона.
Залагането на ограничаващи просветителни условия в критериите за асортимент на участниците е постоянна причина Министерство на регионалното развитие да печели делата за финансови корекции по плановете за градска среда. В редица каузи съдът удостоверява, че автономността на общините да дефинират изискванията не ги оправдава да завишават условията за учебен ценз над тези, избрани в разнообразни нормативни документи за съответните специалности. В тази връзка административните съдилища акцентират, че възложителите могат да залагат единствено такива критерии за асортимент, които са нужни за определяне на опцията на претендентите да изпълнят поръчката. Делото за санкцията за " Граф Игнатиев " е планувано едвам за 15 октомври и решение по него евентуално ще има след локалния избор.
Извън оспорването на тази промяна Столичната община води още 2 каузи против Министерство на регионалното развитие в качеството му на ръководещ орган по оперативната стратегия. Още не е обществено ясно защо са тези каузи и дали София не рискува да загуби още еврофинансиране.
Как завърши ремонтът на " Граф Игнатиев " за един от заместниците на Фандъкова - припомнете си ориста на Евгений Крусев!
Други образци
В края на януари на първа инстанция завърши делото на община Пловдив против Министерство на регионалното развитие за наложена крупна финансова промяна в размер на 1 050 048 лева по контракта за ремонт на улици и площади в зоната със обществени функционалности на града. Тук обаче нарушаванията са по-сериозни. Съдът удостовери, че общината е употребила субективна методика, довела до погрешно класиране на компаниите реализатори по трите позиции. В методиката попадат сложни за оценка индикатори във връзка с употребени новаторски техники и екологични характерности, което е довело до класиране на компании без доказателства, че оферират такива. Така за обособена позиция 1 е класирана компания " Драгиев и Ко " с цена 7 085 942 лева без потвърдени новаторски детайли, а " Еко Традекс Груп " е класиран на второ място макар по-ниската цена - 6 029 186 и потвърдени новаторски детайли, които следва да се оценят с оптимален брой точки. Същото е установено и за изпълнителите на другите две позиции - " Агромах " (5 400 271 лева при оферта на втория в класирането от 4 668 684) и " Пътища Пловдив " АД (5 121 663 лева.).
На над 3 млн. лева възлизат наложените на община Благоевград финансови корекции по изпълнявани по Оперативна програма “Регионално развитие” планове, заяви неотдавна вестник " Струма ", базирайки се на отговор на министъра на районното развиване Петя Аврамова. Не е ясно каква тъкмо е финансовата промяна върху плана за облагородяване на градската среда на обща стойност 12 921 190 лева С наложени финансови корекции по плановете за градска среда са още Варна, Карлово, Перник, Смолян, Пазарджик, Димитровград, Хасково и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР