Заради многото турсти и постоянно обикалящите лодки, красивите канали на

...
Заради многото турсти и постоянно обикалящите лодки, красивите канали на
Коментари Харесай

Вече втори ден властите в Италия се чудят: Защо водите на Венеция са зелени?

Заради многото турсти и непрекъснато обикалящите лодки, красивите канали на Венеция от дълго време са мътни. Но надали някой е очаквал да ги види… яркозелени.

Местните поданици видяха зловещатата багра покрай моста Риалто, над Канале гранде, към 9.30 сутринта в неделя. След като оповестиха на полицията, управляващите проведоха незабавна среща на която да открият какво се е случило. Ала денят завърши, а те към момента се чудеха какво тъкмо е оцветило водите на Венеция.

Течността може да е попаднала в канала, откакто някой е изпуснал химикал, който нормално се употребява за разкриване на течове на вода, споделя Микеле Ди Бари, началник на локалната префектура, представен от The Times. Потребителите на обществените медии настояват, че оцветяването е основано с маркер, прочут като флуоресцеин.

Други считат, че резултатът е основан от естествено вещество.

„ В града хората приказват за японски водорасли “, споделя Алдо Реато, президент на асоциацията на гондолиерите във Венеция, пред вестник Corriere del Veneto. „ Все още не знаем дали някой го е пуснал в канала или не. “

Служители на организацията за запазване на околната среда Arpa инспектираха канала с лодки, пилотирани от пожарникари, оповестиха от организацията в Twitter. Те би трябвало да проучват свойствата на водата, събрана от полицията.

„ Няма заплаха здравето на популацията “, споделя Ди Бари по отношение на предварителните констатации.

Около 5000 туристи от 40 страни се спуснаха през днешния ден във Венеция, с цел да вземат участие във Вогалонга – регата, в която участниците минават по 30-километров маршрут, започващ от басейна на Сан Марко. Регатата започва през 1975 година като митинг против броя на моторните лодки, които замърсяват каналите на Венеция.

Коментатори в началото допуснаха, че екоактивисти стоят зад мистериозното събитие

Ultima Generazione (Последно поколение) – екоорганизацията, известна с крайните си митинги в Италия, отхвърли да има нещо общо с оцветяването на водите. Съвсем неотдавна нейни деятели обаче оцветиха в черно Фонтана Ди Треви в Рим.

Има и друга доктрина – преди 50 години водите на Венеция също позеленяват. Тогава, по време на Венецианското биенале през 1968 година, художникът и еколог Николас Гарсия Урибуру боядиса каналите в зелено, като пусна флуоресцеин в каналите й. Сега локалните поданици се съмняват, че и това може да е накакъв тип арт апаратура.

През 2020 година, когато Венеция беше изоставена от туристи по време на блокирането на COVID-19, мътните води на града станаха кристално чисти, което докара до повишаване на докладваните наблюдения на риби и делфини.

Етикети: ВенецияИталияКанале Гранде Tweet
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР