Заради липсата на гласуван бюджет за 2022 г. няма утвърдена

...
Заради липсата на гласуван бюджет за 2022 г. няма утвърдена
Коментари Харесай

Заради липсата на държавен бюджет фирмите не могат да раздават ваучери на служителите си

Заради неналичието на гласуван бюджет за 2022 година няма одобрена годишна квота за даване на ваучери за храна и по този начин компаниите не могат да ги разпределят. Не е избрана самостоятелна квота и сбор на самостоятелните квоти, оповестяват от Министерството на финансите.

Съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане общата годишна квота за даване на ваучери за храна се утвърждава със закона за държавния бюджет на страната за съответната година. Министърът на финансите със заповед дефинира за всяка календарна година самостоятелна квота за даване на ваучери за храна и сбор на самостоятелните квоти, избран като съответствие сред размера на общата годишна квота и размера на самостоятелната квота.

На процедура сега липсва нормативно съображение за разглеждане на заявки за приемане на самостоятелна квота, оповестяват от финансовото ведомство.

В края на предходната година в Народното събрание бе импортиран законопроект за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година С него се оферират разпореждания, уреждащи характерни публични връзки до приемането на съответните закони за 2022 година, в това число във връзка с общата годишна квота за ваучерите за храна. Законопроектът бе гласуван на първо четене на 12 януари, а до 17 януари бе срокът за оферти преди второто гласоподаване.

Министерството на финансите има подготвеност за навреме установяване на самостоятелна квота за даване на ваучери за храна и сбор на самостоятелните квоти, при вземане предвид на окончателните текстове в закона. Във връзка с това заявки за приемане на първа самостоятелна квота за 2022 година следва да се подават едвам след приемане на нормативно съображение. Според наредба самостоятелните квоти се дават в последователността на постъпване на заявките до привършване на общия брой квоти.

По този метод всички оператори на ваучери за храна ще бъдат сложени в равностойно състояние при приемането на закона. Освен това оператор, подал заявление преди приемането на нормативно съображение за това, няма да бъде фаворизиран по отношение на различен оператор, който работи съгласно закона. На 9 януари Асен Василев съобщи, че през 2022 година е допустимо да се вдигне месечната сума, която да се изплаща към заплатата посредством ваучери - от 80 на 200 лв..

" Министерството на финансите ще направи нужното за своевременното даване на самостоятелни квоти за 2022 година, когато са налице изискванията за това. В обстановката с ваучерите за храна се касае за практикуване на значими обществени права от служащите и чиновниците. Това кореспондира и със съответните данъчни преференции за работодателите. Затова считаме, че е належащо операторите на ваучери за храна, работодателите и служащите и чиновниците да се отнесат с схващане и самообладание в сегашната обстановка ", написа още в известието.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР