Заради хубавото време, високите температури и слънцегреенето намаляват случаите на

...
Заради хубавото време, високите температури и слънцегреенето намаляват случаите на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме първите случаи на грип

„ Заради хубавото време, високите температури и слънцегреенето понижават случаите на ковид. Въпреки това би трябвало да сме наясно, че случаите на респираторни инфекции ще се усилват. В момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември чакаме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който за новородените и за доста от възрастните хора прави тежки пневмонии и затруднения, както и първите случаи на  грип “. Това сподели пред БНР съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Той акцентира, че за рисковия респираторен синцитиален вирус има сполучлива стратегия в България, съгласно която всички недоносени бебета наложително се имунизират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. „ Това защищава бебета с поднормено тегло и дребните деца. Възрастните им родственици не би трябвало да контактуват с новороденото най-малко до 40-тия ден, с цел да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на „ магарешката кашлица “ – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е рисков “, акцентира микробиологът.

По думите му тази година сезонният грип ще бъде H3N2. „ Съди се по първите случаи, които към този момент ги има в Скандинавието и Западна Европа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не чакаме нещо изненадващо “, сподели проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа ще пристигна в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари. Преди тези интервали е добре да има така наречен „ грипни ваканции “ и това дава позитивен резултат върху разпространяването на респираторните инфекции, което е потвърдила се процедура у нас, като се вкарва по обособени области, уточни той.

Проф. Кантарджиев съобщи, че се чака увеличение на Коронавирус случаите. „ Вирусът, който претърпя доста разновидности, стана много несмъртоносен.  Когато един причиняващ епидемиологично разпространяване на болестта микроорганизъм е едва гибелен, той е генетично доста друг. Това прави изненадите с появяването на някои негови разновидности. Не че не работят имунизациите, само че работят доста по-слабо, в сравнение с мощните вируси като тетанус, дифтерия, детски паралич “, разясни проф. Кантарджиев.

„ Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни заболявания преди дни има потвърден подвариант на Омикрон -BQ 1.1. Според Центъра по надзор на болесттите в Атланта и Европейския в Стокхолм споделят, че ноември месец той ще стартира да измества другите разновидности. Това в България ще стане много по-бавно, в сравнение с в Европа и Съединени американски щати, въпреки че към този момент е потвърден при 76-годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, само че се популяризира по-лесно. Важно е да се знае за него, че въпреки и по-различен от BA5 и BA4, имунизациите му въздействат. Тоест, в случай че човек има два бустера ваксина против Омикрон, вероятността за тежко протичане на заболяването е минимална. Ваксинирането може да стане дружно с противогрипната ваксина, даже може да стане в едни ден “, изясни още проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-хубавото средство при начало на вирусна зараза е да се стартира с антиоксиданти, също и диета, като се има поради лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и по този начин не му дава опция да се репликира. Също е доста потребен доматът, както и връщане към „ хубавите български обичаи в храненето “. Той още веднъж предложи сега да се стартира банкет най-малко за 10 дни на витамин D, предвид на идващите вирусни болести през зимата, с цел да се защищава лигавицата. Приемът на изкуствени витамини също да не е през цялата зима, а за към 20 дни. Приемът на храни обаче, най-много плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти, е целесъобразен, а и те не се натрупват и не натоварват организма, регистрира проф. Кантарджиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР