Заради дългогодишни проблеми днес (четвъртък – б.а.) имам среща в

...
Заради дългогодишни проблеми днес (четвъртък – б.а.) имам среща в
Коментари Харесай

Здравният министър: Ще приема оставката на директорката на болницата във Враца

Заради дългогодишни проблеми през днешния ден (четвъртък – б.а.) имам среща в регионалната администрация на Враца с педиатрите, които напущат, с регионалния шеф и с борда на лечебното заведение. До мен е изпратена молбата за овакантяване на директорката на болничното заведение доктор Кети Цанова, която аз ще приема.

Това сподели пред Българска национална телевизия здравният министър проф. Христо Хинков във връзка всеобщото овакантяване на лекари и медицински сестри от детското поделение на болничното заведение във Враца. Те оповестиха, че от 15 август няма да одобряват деца.

„ Искам да видя какъв е казусът – коронавирус рецесията е съдействала доста, само че проблемите с детското здравно обслужване е от дълго време. Педиатрите не са добре заплатени. Отделението във Враца не е печелившо, клиничните пътеки са с ниска стойност. Увеличаване на цените на клиничните пътеки е сложна тематика, упълномощил съм такава разработка и имам упоритост на го направя. Трябва да се вкарат коефициенти за тежест – те ще дефинират дали даден случай е тежък, той може да не демонстрира други болести, които не се регистрират по клиничната пътека, тя е инструмент за възнаграждение. Няма доктор, който да се съгласи да мине на твърда заплата както беше преди въвеждането на клиничните пътеки “, съобщи проф. Хинков.

Според него проблемите в опазването на здравето са сложни – незабавната помощ е един от тях, значимо е да се преквалифицират незабавните медици, те би трябвало да станат първа категория.

„ Въвеждане на парамедиците е цялостна промяна – изважда лекарите и ги праща в лечебните заведения, където им е мястото. Парамедиците в развитите страни са и пожарникари, и служители на реда и други Националната детска болница беше първото нещо, с което се сблъсках. Не се търсят нови разновидности, не е променяно предходното решение. В хода на разискванията излязоха изкривени информации. Работи се по проект и план, в Горна баня се отчуждават парцели. Създаден бе публичен съвет, който има консултативни функционалности, дефинира се функционалността и профила на болничното заведение. Имаме увещание, че можем да преместим в новата болница сегашните експерти плюс нови попълнения. Проблемите са с инфраструктурата към болничното заведение, които могат да се решат “, добави здравният министър.

Той изясни, че до новата детска болница няма да има хеликоптерна площадка. Такива могат да се изградят съвсем на всички места, казусът е домуването – хангарите, който е решен от Министерството на превоза.

„ През 2024-а ще имаме 1 хеликоптер, екипите се образоват към този момент. Хеликоптерната незабавна помощ е цяла система. У нас ще бъде приключена след 2-3 години – имам упоритостта да довърша започнатите планове. Нашите хеликоптери ще работят пълноценно след година – оказа се че нощем те не могат да кацат и би трябвало да се почисти въпросът дали ще се употребяват от ПСС. Параметрите на нашите хеликоптери не стават за планинско избавяне. Този план, когато е стартират, е трябвало да се комбинира с потребностите на ПСС. Ще могат да се употребяват за някои случаи, а не във всички “, посочи проф. Хинков.

Той засегна и въпроса с въвеждането на медицински стандарт със правосъдните медици.

„ Проблемът е остарял. Тази компетентност е гранична – интердисциплинарна, работата е тежка. Медиците там са със особени психически качества. Не е добре заплатена компетентност, не може да се финансира по здравно обезпечаване. Сега стандартът беше признат на първо четене и качен за публично разискване. Той се прави от дълго време, просто съвпадане е със случая в Стара Загора “, увери здравният министър.

„ Шествалентните ваксини от детския календар са доставени и към този момент са в РЗИ “, сподели проф. Хинков.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР