Заради бонус-малус Гражданска отговорност най-вероятно отново ще поскъпне за всички.

...
Заради бонус-малус Гражданска отговорност най-вероятно отново ще поскъпне за всички.
Коментари Харесай

Пак опасения, че Гражданска отговорност ще поскъпне отново

Заради бонус-малус " Гражданска отговорност " най-вероятно още веднъж ще нарастне за всички. Това написа в. " Сега ", на база думи на специалисти в областта на застраховането и пътната сигурност.
Според новия план на Комисията за финансов контрол на системата бонус-малус, идната година ще бъде базова за изчисляването на коефициента, с който през 2021 година застраховката ще нараства или ще поевтинява съгласно държанието на пътя. При изрядните водачи полицата се планува да поевтинее с до 25 или 23%, до момента в който тези с най-тежки нарушавания на пътя ще бъдат наказвани с до 400% оскъпяване на застраховката.
Преди това застрахователните компании ще би трябвало да разгласят пред Гаранционния фонд своите базови цени, като всеки има свободата да образува свои цени. Експерти предвиждат, че застрахователите ще се възползват от идната смяна, с цел да завишат за следващ път цената на наложителната застраховка. " Всички застрахователи ще разгласят нови базови награди. Те вървят нагоре ", уточни застрахователният специалист Цветанка Крумова. Тя към този момент разяснява пред Нова телевизия през предходната седмица, че е редно да има проверка на бонус-малус по-бързо, а не през 2024 година, както е по проект.
" Преди година цената на " Грaждaнcкa oтгoвoрнocт " ce вдигнa изкуcтвeнo пoкрaй рaзширeния кръг нa роднините, които имат право на компенсации при cмърт oт пътно-транспортно произшествие. Тoгaвa цeнaтa cкoчи двoйнo, a cлeд тoвa кръгът бeшe зaкoнoдaтeлнo cтecнeн oт първoнaчaлнo зaявeнoтo, нo цeнaтa нe пaднa ", напомни Настимир Ананиев, специалист по пътна сигурност и някогашен народен представител от Реформаторския блок. " Поредно нарастване ще " изяде " бонуса на изрядните водачи, които така и така може да получат не повече от 25% отстъпки, и то чак след 6-7 години ", разяснява Ананиев. В момента междинната цена на застраховката се движи сред 250 и 300 лева според от обитаемото място. " Това ще убие концепцията за бонус-малус, която е предварителна защита ", счита той. Според Ананиев, защото става дума за наложителна застраховка, КФН би трябвало да се намеси и да одитира по-задълбочено по какъв начин се разходват събраните суми за " Гражданска отговорност ".
Примерните водачи са доста повече от нарушителите и застрахователят ще отиде на минус, в случай че
бонусът е по-голям, разясниха тези дни от Асоциацията за подготовка на автомобилистите. 
Няма да има нови цени, застрахователните компании ще показват настоящите си цени, увериха от Асоциацията на българските застрахователи. Проектът за бонус-малус изисква всеки осигурител да записва цената си в Гаранционния фонд, тъй че да не си разрешава " корекции " в базовата цена, когато пресмята отстъпката или утежняването на полицата " Гражданска отговорност " за съответния водач.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР