Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират

...
Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират
Коментари Харесай

Борел: Испания и Ирландия планират да признаят държавата Палестина

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз възнамеряват на 21 май да признаят страната Палестина, заяви висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

Борел сподели това нощес преди предстоящото през днешния ден гласоподаване в Организация на обединените нации по палестинската кандидатура за пълноправно участие в международната организация.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи през март, че страната му, Ирландия, Словения и Малта са се разбрали да подхващат първите стъпки по признаването на палестинска страна, като се аргументира, че решението на израелско-палестинския спор с две страни е належащо, с цел да бъде реализиран дълготраен мир.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от Европейски Съюз ще признаят страната Палестина, Борел удостовери, споменавайки и Словения. Той добави, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.
По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес съобщи, че решението за самопризнание е взето, само че не загатна съответна дата.

Международните апели за преустановяване на огъня и за дефинитивно решение на израелско-палестинския спор се ускориха редом с увеличението на броя на убитите при израелската военна интервенция в линията Газа, целяща разгромяването на „ Хамас “ след смъртоносното нахлуване на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Израел съобщи, че проектите за признание на палестинска страна са „ премия за тероризма “, което ще понижи възможностите за дипломатическо решение на спора в Газа.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР