Заради безводие в най-големите летни жеги в свищовското село Овча

...
Заради безводие в най-големите летни жеги в свищовското село Овча
Коментари Харесай

Бедствено положение е обявено в свищовски села заради безводие

Заради безводие в най-големите летни жеги в свищовското село Овча могила от през вчерашния ден е оповестено бедствено състояние. Без вода са над 1200 поданици, 30 заболели с деменция от Центъра за настаняване от фамилен вид, и повече от 100 пациенти на лечебни процедури в Болницата по рехабилитация. В още три свищовски села поради амортитизирани водопроводи има водна рецесия, а локалната администрация чака незабавната интервенция на страната.  

Повече от месец жителите на свищовското село Овча могила са на воден режим. Пред Центъра за настаняване от фамилен вид е паркирана водоноска, от която обезпечават вода за болните с деменция. Половината от тях са лежащо заболели.Селото е на режим от години поради остарелия седем километров довеждащ тръбопровод. Съоръжението се зарежда с вода от прилежащото село.
Проблемът е там, че самото трасе минава около доста дерета, аграрни земи, повредите са доста мъчно откриваеми! Време е нашите ръководещи да създадат нещо за нас!
Христан Христов, секретар на кметство Овча могила

Режимът оставя без вода и специализираната болница за рехабилитация, в която обгрижва повече от 100 пациенти.
Няма вода, водата е слаба! Обявиха бедствено положение…опитваме се някак си да го приемем!
Петър Първов, пациент

Безводието поставя в усложнение и няколко животновъдни ферми. Освен в Овча могила, големи загуби на вода се записват и по трасетата на други три села - Александрово, Червена и Горна Студена. 
На територията на Свищовска община имаме водоизточници, само че ние не можем да транспортираме водата до разпределителната мрежа на обитаемоте места! Защото довеждащата инфраструктура- напорните водопроводи, питателните, са в окаяно положение, загубите са до 70% -80%.
Генчо Генчев, кмет на Община Свищов

От две години местната администрация алармира Министерствата на околната среда и водите и на регионалното развиване и чака финансиране от страната.За да се реши проблема с безводието в свищовските села са нужни близо 2 милиона лв.. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР