Заради бежанците от Украйна полицаи, военни и голяма част от

...
Заради бежанците от Украйна полицаи, военни и голяма част от
Коментари Харесай

Полицаи и военни остават без курорт това лято

Заради бежанците от Украйна служители на реда, военни и огромна част от държавните чиновници тази година няма да употребяват евтини почивни станции на ведомствата, в които работят. Закупилите преди месеци карти са предизвестени, че няма да могат да ги употребяват.

Съобщението, с което се анулират карти за отмора на гранични служители на реда.

Министерски съвет обаче няма да се лиши от двете си морски бази - в “Евксиноград” и на Слънчев бряг. Там избягали от войната няма да се настаняват. В резиденция “Евксиноград” досега не са настанявани украински бежанци и не сме получавали инструкции, че следва това да се случи, сподели шефката на елитната морска база Меглена Роева, заяви Труд.

За почивната база в Слънчев бряг пакетната цена за 5 нощувка със закуска, обяд и вечеря е 525 лева доникъде на юни и 725 за висок сезон.

Още в първите дни на април бе обявено от министъра на туризма Христо Проданов, че след 31 май бежанците от Украйна, които сега се намират в частни хотели по Черноморието, ще бъдат преместени в държавни бази.

Над 97 068 бежанци са регистрирани под краткотрайна протекция у нас. В страната обитават 102 032 жители на Украйна, заяви Мариана Тошева, която оглави Държавна организация за бежанците към Министерски съвет и управлява координационната група.

Преди Гергьовден са били привикани в Министерски съвет основните секретари на всички държавни ведомства, които имат почивни станции. След изработен преглед на местата в тях се оказало, че наличните места в тях са към 33 000. Отправено е искане към други ведомства да дават свои бази, с цел да бъдат настанявани украинци.

В хотелите към края на април са настанени над 59 000 бежанци, избягали от войната. Обсъжда се и вид за настаняване в спортни бази.

От 26 април страната ще заплаща и здравни осигуровки в продължение на три месеца на украинците.

Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че през днешния ден (9 май) ще бъдат разплатени средствата на хотелиерите, направени за бежанците до 31 март.

Министерството на защитата оказва подпомагане през цялото време на военните дейности в Украйна и към този момент трети месец транспортира и настанява? украински жители, потърсили избавление в България, съобщи шефът на пресцентъра на МО Митко Димитров.

Към днешна дата в три почивни бази на Изпълнителна организация “Военни клубове и военно-почивно дело” са настанени общо 351 украински жители - 249 възрастни и 102 деца и юноши, на възраст от бебета до 18-годишни.

Най-голям брой са настанените в хотел “Рибарица” в село Рибарица - 238 души, сподели още Димитров. В хотел “Адмирал” в курортен комплекс “Св. св. Константин и Елена” има 106 души, а в почивна станция “Боровец” в курортен комплекс “Боровец” са постъпили седем украински жители, като Министерството на защитата спомага с организацията и превоза по преместването и настаняването им.

В края на месеца бежанците, които в този момент живеят по хотели в Благоевград, ще бъдат настанени в новопостроен, съвременен общински обществен блок.

Общината разполага с 183 жилището, които са изцяло обзаведени и оборудвани. В 130 от тях ще бъдат настанени украинци. Едно от условията е те да имат регистрация в Благоевград.

Бежанците, които ще живеят в тези жилища обаче ще би трябвало да си поемат разноските по жилищата и храната. В Благоевград има към 200 бежанци от Украйна.

Разбрали, че ще се дават обзаведени, нови жилища, много бежанци от Варна са потърсили информация дали могат и те да аплайват.

Блокът бе издигнат по европроект за 10 млн. лева особено за обществено слаби фамилии в Благоевград.

Кметът Илко Стоянов реши да настанява там бежанци, само че се оказа, че би трябвало да се пита финансиращия орган по програмата, както и общинския съвет да гласоподава за смяната на предназначението на блока. Процедурата лиши няколко месеца и едвам към края на май ще стане допустимо настаняването на украинците.

Решението не се хареса на обществено слабите благоевградчани, които близо две години чакат да започва процедурата за тяхната оценка и настаняване.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР