Заради български паспорти в Албания се изпразва цяло село -

...
Заради български паспорти в Албания се изпразва цяло село -
Коментари Харесай

Как едно албанско село опустява заради български паспорти

Заради български паспорти в Албания се изпразва цяло село - Требища. Историята споделя в собствен репортаж организация " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция.

България и Албания нямат обща граница. Тирана, в която има закон за малцинствата, не смята българите измежду своите приети общности за разлика от гърците, македонците или сърбо-черногорците. Нито един албански жител не се е разпознал като българин в преброяването през 2011 година

Но българската организация за чужденците, която оказва помощ за приемането на български паспорт, счита, че българските фамилии, които са се открили в Албания през пети век и техните потомци са част от нейната диаспора. Няма статистики за какъв брой души става дума, само че се допуска, че те може би са към 100 000, отбелязва " Франс прес ".

Европейският парламент както наподобява също е склонен по този въпрос и през февруари в резолюция изиска от Тирана спомагателни старания, в отбраната на правата на българското малцинство в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора.

Албания е страна на солидна емиграция. На 2,9 милиона поданици тя има диаспора, наброяваща 1,2 милиона души. Икономическата обстановка не кара хората да мечтаят, междинната заплата е 340 евро, безработицата е засегнала една трета от младите.

Независимо че България е най-бедната страна-членка на Европейския съюз, гледана от Требища, тя е входната врата за Германия, Англия или за някое друго Елдорадо.
Като членове на Европейски Съюз от 10 години, българите могат да работят и обитават където си изискат в Европейски Съюз. Всички ограничавания за тях бяха вдигнати през 2014 година

Препоръката на Европейския парламент съживи вярата в Албания и всеки ден минимум седем-осем души ревизират по какъв начин може да получат българско поданство. В интервала сред 2001 година и 2016 година 4 470 албански жители са поискали българско поданство. Били са задоволени молбите на 2 608 души, съгласно данни от София.

През декември 2015 година в Албания бяха задържани трима души, които против суми сред 4000 и 10 000 евро правели подправени български паспорти.

От 1 май 2017 година София желае документи, доказващи българския генезис на един родител или баба или дядо на претендента.

Жители на Требища описват, че хората в селото са били 6000, само че над 2500 са отпътували преди четири или пет години, когато са съумели да получат български паспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР