Заради атаки по Запорожката АЕЦЗапорожка област обяви референдум за присъединяване

...
Заради атаки по Запорожката АЕЦЗапорожка област обяви референдум за присъединяване
Коментари Харесай

Русия обвини Украйна в „ядрен тероризъм“

Заради офанзиви по Запорожката АЕЦ
Запорожка област разгласи референдум за присъединение към Руската федерация

Риск от пагубни последствия за Европа

Руското министерство на защитата упрекна Украйна в “ядрен тероризъм”, поради офанзивите по Запорожката АЕЦ, и предизвести за вероятни “катастрофални последици” за Европа, съобщи ТАСС.

От ведомството показаха през днешния ден, че Украйна е обстреляла атомната централа - най-голямата в Европа, на 7 август, повреждайки високоволтови електропроводи и принуждавайки централата да понижи производството си.

На брифинг представителят на отбранителното министерство Игор Конашенков посочи, че Украйна е обстреляла АЕЦ-а към 12,40 часа локално време в неделя от позиции край град Марханец. Обстрелът е развалил електропровод с високо напрежение, доставящ електричество на районите в Южна Украйна - Запорожие и Херсон, елементи от които са под съветски надзор, сподели още Конашенков.

В резултат на обстрела е зародил и токов удар, задействайки система за сигурност, която прекъсна електрозахранването, добави той.

Русия също така разгласи, че е понижила мощността на два от реакторите, с цел да “предотврати смущения” и че пожарните екипи са потушили източник на пушек.

Киев от своя страна отхвърля да е атакувал завода. Украинската държавна нуклеарна енергийна компания “Енергоатом” заяви в неделя, че служащ е бил ранен, когато съветските сили са обстрелвали електроцентралата в събота вечерта.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за офанзивите против АЕЦ-а през последните няколко дни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Атнтониу Гутериш предизвести, че всяко нахлуване против нуклеарна централа е самоубийствено. От международната организация приканиха да бъдат позволени интернационалните специалисти до атомната централа в Запорожка област.

Междувременно през днешния ден съветската администрация в Запорожска област издаде декрет за провеждането на референдум за присъединението на региона към Руската федерация.

Евгений Балицки, началник на съветската администрацията на региона, подписа декрет за подготовката за референдум за “обединение с Русия”, заяви Военновъздушни сили. Засега няма избрана дата за провеждането на допитването, само че бе обявено, че то ще се състои през есента.

“Запорожката земя вечно напуща Украйна. Запорожката област е поела курс към обединяване с Русия и няма връщане назад”, отсече Владимир Рогов - член на основния съвет на съветската администрация в региона.

Късно в неделя, в постоянното си вечерно видеообръщение, украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че в случай че Москва провежда референдуми за присъединение към Русия в следените от нея елементи на Украйна, то няма да има договаряния сред Киев и Москва. В отговор през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че настояването за такива референдуми идва от жителите на областите, които към този момент са под съветски надзор, а Москва няма никакво отношение към тях.



Въпреки дефицита на газ
Германия не пуска „ Северен поток 2 “


“Северен поток 2” бе приключен през 2021 година

Германското държавно управление изключва опцията замразеният план за газопровод “Северен поток 2” да получи утвърждение, макар дефицита на газ. Това съобщи през днешния ден представителят на кабинета в Берлин Щефен Хебещрайт, съобщи ТАСС.

“Казвам - да, държавното управление (на Германия) изключва тази възможност”, уточни представителят. И добави: “Ясно е, че ни чакат сложни месеци, че намаляването на доставките на газ от Русия в Германия е предизвикателство за всички нас”. Хебещрайт акцентира, че управляващите в Берлин са подхванали разнообразни ограничения за отбягване на проблематичната обстановка, включително и строителството на терминали за полутечен газ.

“Ясно е също, че твърдо сме на страната на Украйна и ще поддържаме глобите, контрактувани в Европейски Съюз и интернационалната общественост. Пускането на “Северен поток 2” в сегашния миг няма да бъде разрешено”, безапелационен бе представителят.

Газопроводът за доставки на синьо гориво от Русия до Германия бе изцяло приключен през септември предходната година. Сертификацията за започване на активността му обаче бе спряна, откакто Москва призна Донецката и Луганската национални републики, а по-късно стартира нашествието в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР