Заработи най-новият телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен“. Той е

...
Заработи най-новият телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен“. Той е
Коментари Харесай

Поглед към Космоса: Заработи най-новият телескоп в НАО „Рожен“

Заработи най-новият телескоп в Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. Той е изцяло роботизиран и с него ще се правят отдалечени наблюдения на Космоса.

Телескопът AZ 1500 е последно потомство и е със специфична оптична система. Диаметърът на огледалото му е 1,5 метра.

Снимка: bTV

„ Това е една хубава играчка, която ни разрешава да работим по-добре, по-ефективно, и въпреки всичко да имаме по-добра конкуренция с нашите сътрудници, които са по света. Нашите астрономи, които са в България, ще имат един по-добър достъп до инструмент за наблюдения “, сподели шефът на НАО „ Рожен “ Никола Петров.

На обсерваторията са нужни над 264 000 лв., с цел да продължи да работи безпроблемно

Първата задача, която следва да бъде решена от астрономите в обсерваторията, е да схванат какви са цялостните благоприятни условия на телескопа.

„ Т.е. каква е онази най-малка светлина, която ние можем да записваме, която идва от обекти от нощното небе, какъв брой надалеч можем да забележим, какво е разрешението на телескопа, с цел да можем да сложим дилемите си, които са свързани с теоретичен резултат “, изясни Петров.

Снимка: bTV

Телескопът е инсталиран в построената нова кула с 6-метров купол.

Милен Минев е в обсерваторията от половин година и той ще работи и обслужва най-новата облага.

„ Това е предизвикателство, тъй като въпреки всичко това е нов телескоп, нови технологии, само че сигурно, мисля, че ще се оправим уместно “, разяснява астрономът.

Предстои тя да бъде осъвременена с нов оптичен телескоп

Проектът е финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура. В ход е и идващия план на НАО „ Рожен “ - създаване на първия в България радиотелескоп, който ще бъде на повърхност от 20 дка.

„ Идеята е обвързвана с това да можем да улавяме сигнали, излъчени доста, доста обратно във времето. Т.е. там стремежът е обвързван с това, от една страна да забележим началото на раждането на Вселената, или допустимо най-близо до това време, което е съвсем 14 милиарда години обратно във времето, също по този начин радиосигнали, които са свързани с настоящия въпрос, обвързван със конфликт на ядра на галактики или пък със конфликт на черни дупки “, споделя Милен Минев.  

От земеделското министерство дадоха отговор, че даренията са направени по времето на служебното държавно управление

А на роженските поляни с ударни темпове продължава строителството на пилона и подготовката за събора.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР