Заработи най-големият плаващ офшорен ветроенергиен парк в света – край

...
Коментари Харесай

Най-големият в света плаващ ветропарк завъртя перки


Заработи най-големият плаващ офшорен ветроенергиен парк в света – край Норвегия (снимка: CC0 Public Domain)

През отминалите почивни дни завъртя перки първата турбина от плаващата вятърна плантация Hywind Tampen и офшорният парк стартира да създава електрическа енергия. Въпреки че това звучи доста „ зелено “, в действителност задачата е да се обезпечи електричество за петролните и газови залежи Сноре и Гълфакс, които се намират в норвежкото Северно море.

Вятърната плантация е ситуирана на над 140 км. от крайбрежията на Норвегия. До края на тази година, съгласно проекта, би трябвало да се завъртят общо седем от от турбините на Hywind Tampen. Още четири ветрогенератора би трябвало да тръгнат през 2023 година за постигането на общ потенциал от 88 мегавата.

„ Горд съм, че в този момент започнахме производството на електрическа енергия в Hywind Tampen, първият в Норвегия и най-големият в света плаващ вятърен парк “, зяави Гейр Тунгезвик, изпълнителен вицепрезидент в Equinor -фирмата, построила ветроенергийната плантация. „ Това е неповторим план: първият вятърен парк в света, захранващ съоръжения за произвеждане на петрол и газ. “

Предвижда се турбините да задоволят към 35% от търсенето на електрическа енергия за Сноре и Гълфакс. „ Това ще понижи излъчванията на CO2 от находищата с към 200 000 тона годишно “, се споделя в изказване на компанията.

Новинат бе посрещната с доста спорни усеща, защото потреблението на вятърен парк за произвеждане на изкопаеми горива е, по този начин да се каже, странна концепция. Изгарянето на въглища, нефт и газ е един от главните мотори на изменението на климата и развиването на ветроенергийните системи има за цел да промени това.

Но може би, сходно на други огромни корпорации от бизнеса с нефт и горива, компанията мисли за пренасочване на вложенията и бизнеса си към по-екологичните енергийни източници.

Също по този начин не е ясно какъв брой дълго Hywind Tampen ще държи купата „ най-голяма плаваща ветроенергийна плантация “. Вятърните съоръжения никнат по целия свят с бързи темпове и съвсем всеки ден някой нов парк сграбчва лидерската позиция… за малко.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР