Преврат в Нигер: Страх и гняв в Ниамей, докато Ecowas заплашва със сила

...
Зара Када сервира ястия с ориз, риба и зеленчуци в
Коментари Харесай

Зара Када сервира ястия с ориз, риба и зеленчуци в пластмасови купи на своите клиенти, седнали на дървени пейки в столицата на столицата на Нигер, Ниамей. Този бизнес е спасителен пояс за овдовялата майка на седем деца, но е под заплаха, тъй като цените на храните се повишиха след икономически санкции, наложени след завземането на властта от военните.

"Не само цената на ориза се е повишила, но и тази на олиото за готвене. Това е увеличение от 2500 F CFA ($4: £3) само за една седмица “, казва тя, застанала до малкия си щанд за храна. „Това ни създава проблеми, защото ако приготвя ориза и не мога да го продам, няма да има печалби, а само загуби.“

Преди две седмици, Армията на Нигер свали от власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум, предизвиквайки широко международно осъждане.

Икономическата общност на западноафриканските държави (Ecowas) е решена да спре още едно военно превземане в региона - шестото само за три години.

"Ние чертаем чертата в пясъка", казва шефът на сигурността на Ecowas Абдел Фатау Муса пред BBC.

"Има зараза и ако решително не спрем случилото се там, тогава коя държава е следващата?" пита той.

Така че Ecowas реагира бързо, като прекъсна финансовите транзакции, доставките на електроенергия и, в ход, особено болезнен за Нигер без излаз на море, затвори сухопътните си граници, блокиране на решаващ внос.

Сега, след втора извънредна среща на високо равнище относно кризата в Нигер, регионалните държавни ръководители наредиха активирането на резервни военни сили, готови да нахлуят в страната, ако военните продължават да държат властта си.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР