Запустели села и единици млади хора, които ги напускат, за

...
Запустели села и единици млади хора, които ги напускат, за
Коментари Харесай

Би Би Си с репортаж за България: запуснати села и избягали млади хора

Запустели села и единици младежи, които ги напущат, с цел да отидат в огромния град или в чужбина. Това разказва Рут Алекзандър в репортаж за България, оповестен в Би Би Си. 

България има едно от най-бързо намаляващите популации в света. Тя към този момент е изгубила една пета от популацията си от 90-те години на предишния век до момента. Но какво значи това за тези, които остават? 

Дълбоко в българската провинция, в Пернишко, върша рядко изобретение, написа авторката. 

Не носията на Стоян Евтимов го прави невероятен обаче, а фактът, че е на 30 и няколко години и живее в селото.

" Всички другари, с които израснах тук, си потеглиха от дълго време ", споделя той.

Като доста млади българи, те са се преместили в огромните градове в търсене на работа. 

" Невъзможно е да намеря за кого да се оженя в града или в градовете в близост, тъй като няма младежи. Единственият ми късмет да намеря някого е в огромния град ", споделя Стоян.

Българските градчета и села губят жителите си от десетилетия. И доста хора не стопират до такава степен - те не престават с търсенето на работа в чужбина. 

През 1989 година близо 9 млн. души живеят в България. Сега те са малко над 7 млн. До 2050 година се чака броят им да стане по-малко от 5,5 млн. До края на века се чака популацията да стане на половина на сегашните си равнища. 

Това допринася и за още един фактор, обвързван с намаляването на популацията в България - ниската раждаемост.  

За последно бебе е родено в градчето преди 10 години, споделя Стефка, която има магазин в Пещера. Момиченцето и майка му в този момент живеят в Кипър. Двамата синове на Стефка също са се преселили в огромния град. 

Повечето от клиентите на Стефка са на по 60 години. Магазинът не е цялостен със стока, тъй като няма доста клиенти, и тя се тормози, че може да се наложи да го затвори. 

По-високо в планината селските магазини към този момент са затворили, както и училищата. 

В селото преди живееха към 600 души, споделя 70-годишният гражданин на Калотинци Боян. Сега те са 13. " Някои са в гробището, други са в градовете ", споделя той. 

В село Смиров дол Станка Петрова - баба Станка, както я назовават познатите ѝ, седи под едно дърво на завоя на планински път, търпеливо чакаща мобилния магазин. 

" Родена съм в селото и го помня, когато беше цялостно с хора. Беше толкоз занимателен и прекрасен животът тук. Млади, остарели ", споделя Станка, обяснявайки, че на това място хората се събирали, с цел да играят хоро. 

" Няма никого в селото, по тази причина в този момент това не може да се случи ", добавя тя.

Хората в Калотинци и близките села пазарят от мобилен магазин, който идва три пъти седмично. Той е на фамилията на Атанас и Лили Борисови. 

Микробусът им е добре зареден с всичко - от самун и кисело мляко до цигари и бира, даже и медикаменти. За последните 10 години те не са пропуснали доставка, въпреки че през зимата планинските пътища са цялостни със сняг. 

" Понеже има малко хора, сме другари с всички и се опитваме да им оказваме помощ с каквото можем ", изяснява Лили. 

Макар че са известни измежду хората, клиентите и облагата им понижават. 

" Тревожим се, в случай че някой не се появи на нормалното място, изключително през зимата ", споделя Лили и добавя, че се е случило да открият умрял. 

Правителството е подхванало редица ограничения против намаляването на популацията и увеличението на раждаемостта: помощ за ин витро процедури и грижи за децата, както и за ипотека. 

Освен това предлага и ограничения за поощряване на българите в чужбина да се върнат в България. Но единствено те. 

Българският вицепремиер Валери Симеонов отхвърля концепцията бежанци да се заселят в страната. 

" България не се нуждае от необразовани бежанци. Българското общество няма да одобри и образовани мигранти. Те имат друга просвета, друга вяра, даже ежедневни привички ", споделя той. 

" И популярност Богу България е една от най-добре предпазените страни в Европа от мигрантския напън ", споделя Симеонов, визирайки оградата на границата с Турция.

Според цифрите на Европейска комисия България е приела единствено към 50 мигранти, пристигнали в Европа от Северна Африка и Близкия изток сред 2015 и юли 2017 година

Явно българското държавно управление не вижда имиграцията като евентуално решение за казуса с намаляването на популацията. 

Въпреки че държавното управление е цялостно с хрумвания за увеличение на раждаемостта, чувството в провинцията е, че политиците приказват, само че нищо не вършат. 

Преди да си потегли, попаднах още веднъж на Боян, мъжът, живеещ в Калотинци. 

" Ние сме изоставени. Забравени от всички - от управниците и от Бог. Политиците няма да създадат нищо за нас. Те се вълнуват единствено от личните си ползи. Не ги е грижа за хората - изключително възрастните хора в селата. Не ги е грижа даже за младежите, тъй като те са в чужбина. Така че на политиците не им пука въобще, а българската страна изчезва ", споделя той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР