Запознайте се с кучетата на Чернобил“ – наследници на хилядите

...
Запознайте се с кучетата на Чернобил“ – наследници на хилядите
Коментари Харесай

Кучетата на Чернобил: Издръжливи като хлебарки, но родени с проклятие

Запознайте се с кучетата на „ Чернобил “ – наследници на хилядите домашни любимци, изоставени от жителите на Припят до момента в който напускали под паника града след най-голямата в историята нуклеарна повреда. След експлоадирането на реактора в атомната централа „ Чернобил “ на 25 април 1986 година над 120 000 души са евакуирани. В бързината да изоставен град Припят и близките села те могли да вземат със себе си единствено това, което можели да носят с ръцете си. Затова изоставили обичните си домашни любимци, оповестява „ Дейли Мейл “.

По-късно били изпратени екипи, които да избият облъчените животни, само че доста от тях се избавили в горите. Сега стотици бездомни псета, потомци на тези изоставени животни, живеят към 30-километровата неразрешена зона дружно с лисици, елени, рисове, зайци, коне и вълци, които също населяват региона.

Животните оцеляват през тежките украински зими, само че междинната дълготрайност на живота им е по-кратка поради радиацията в козината им. Въпреки това кучетата са отзивчиви и храбро се приближават до посетителите, пристигнали да видят останките от централата и призрачния град Припят.

Туристическа компания, организираща пътувания до там, е снимала бездомни кучета, скитащи се измежду руините и закачащи се с посетителите. Те от своя страна обожават животните, споделя екскурзоводката Надежда Стародуб. „ Повечето пъти хората ги намират за сладки, само че някои считат, че може да са инфектирани, и заобикалят да ги допират “, изяснява тя.

Все отново тя поучава туристите да демонстрират същата нерешителност, каквато биха имали към всяко бездомно куче.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР