Запознайте се с д-р Хърбърт Вертхайм, милиардерът оптометрист, когото Forbes

...
Запознайте се с д-р Хърбърт Вертхайм, милиардерът оптометрист, когото Forbes
Коментари Харесай

Най-добрият инвеститор, за когото никога не сте чували

Запознайте се с доктор Хърбърт Вертхайм, милиардерът оптометрист, който Forbes дефинира като " най-великия вложител, за който в никакъв случай не сте чували ". Той тихомълком построи портфейл от акции, оценен на 4,6 милиарда $.

Наричан галено " доктор Хърби ", Вертхайм е построил своето портфолио посредством обичайни, изпитани във времето капиталови тактики. Основно инвестирайки посредством елементарни сметки на Fidelity Investments и Charles Schwab, той съумя да усили устойчиво благосъстоянието си.

Вертхайм приписва забележителното си благосъстояние на един елементарен принцип. " Вземате това, което печелите с пот на челото си, по-късно взимате % от това и го инвестирате в труда на други хора ", сподели той. Неговото мислене, привички и прочувствен надзор изиграха основна роля в пътуването му към непостижим разцвет.

84-годишният милиардер реализира финансовия си триумф посредством твърда тактика " купи и задръж ". Забележителни образци включват вложенията му в първично обществено предложение (IPO) в Apple Inc. и Microsoft Corp. и забележителен дял в аерокосмическия и електронен бизнес Heico Corp., което го направи най-големият акционер в компанията. Той също по този начин заема обилни позиции в General Electric Co., Alphabet Inc., BP и Bank of America Corp.

Въпреки че влизането в най-ранните стадии на тези мегакомпании може да наподобява като фикция през днешния ден, всяка година се " изсичат " нови еднорози за милиарди долари. Вместо да се концентрира върху комплицирани финансови доклади, Вертхайм посвещава 12 часа всяка седмица на задълбочено проучване на интелектуалния капитал на фирмите.

Този метод го накара да влага в компании като IBM, 3M и Intel Corp., демонстрирайки приликите си с именития вложител Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway. В сходство с неговата дълготрайна вероятност, капиталовата философия на Вертхайм се върти към това в никакъв случай да не продава.
 Да станеш милиардер за един ден: Том Форд, който гради бизнеса си 17 години и го продаде за $2,8 милиарда
Да станеш милиардер за един ден: Том Форд, който гради бизнеса си 17 години и го продаде за $2,8 милиарда

Според калкулации на Forbes 61-годишният Форд ще получи към 1,1 милиарда $

Той има вяра, че в случай че една акция продължи да понижава и подхожда на неговите проучвания и религия в нейния капацитет, това съставлява опция за придобиване на повече акции на по-добра цена. Една от най-впечатляващите му вложения идва от инвестиция от 5 милиона $ в пени акции на цена от 33 цента.

По волята на ориста тази компания се ръководи от комшия във Флорида. Три десетилетия по-късно тази първична позиция скочи до 800 милиона $. Като ученик на Университета на Флорида и почетен ученик на Международния университет на Флорида, Вертхайм е пионер в създаването на абсорбери на багрила за ултравиолетова светлина за лещи за очила.

Тези новаторски абсорбери са помогнали на милиони хора да избегнат катаракта и други очни болести. В допълнение към практиката си по оптометрия, Вертхайм основава Brain Power Inc., която създава диагностични артикули, ориентирани към оптометристи, офталмолози, оптици и оптични лаборатории.

В дребния бизнес работят 49 души и генерира чист приход от 10 милиона $ годишно. През годините той стратегически употребява паричния поток от бизнеса си, с цел да усили вложенията си в акции - тъкмо като Бъфет, който реинвестира активите на застрахователната компания Berkshire Hathaway.

Син на еврейски имигранти, избягали от нацистка Германия, предизвикателното детство на Вертхайм е белязано от беднотия и дислексия и евентуално е асъдействало за способността му да устои. Вертхайм се сблъсква с доста компликации и постоянно бяга от вкъщи си. Животът му претърпя промяна, когато се причисли към военноморските сили на Съединени американски щати на 17-годишна възраст.

Първото навлизане на Вертхайм на фондовия пазар се случи, когато той употребява стипендията си от флота, с цел да влага на 18-годишна възраст. Това ранно излагане му вдъхна непоколебима пристрастеност към вложението.

Въз основа на познанията си с компютрите и опита си в изобретателството, той разпозна капацитета на компании като Apple и Microsoft, което го накара да вземе проницателни капиталови решения. Вертхайм обилно е дарил над 100 милиона $ на държавни университети и разнообразни дела.

През 1977 година той основава фондация доста преди да натрупа доста благосъстояние, наблягайки значимостта на ефикасното потребление на ресурсите, без значение от сумата.
 Това е новият най-млад милиардер в света?
Това е новият най-млад милиардер в света?

Scale AI на Уанг към този момент е подписала три контракта на стойност към 350 милиона долара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР