Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници

...
Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Има институционален проблем с главния прокурор

Запозната съм с писмото на основния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е извънредно поредна. В България има институционален проблем със статута на основния прокурор, в това число има неоправдателно решение от Европейски съд по правата на човека - това е решението " Колеви ". То споделя, че в България липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор.

Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.
Министър Йорданова: Европейска комисия съди България поради Търговския указател
Европейската комисия съди България за това, че  Търговски указател не е обвързван със профилираната система в Европейски Съюз, която обезпечава...
Прочети повече
" Главният прокурор и прокуратурата като такава имат доста неприсъщи действия отвън привличането и поддържането на наказателно обвиняване, които би трябвало да бъдат лимитирани. Прокуратурата има много необятно присъединяване в административния развой, също така има много огромно припокриване сред разнообразни групи контролни органи и така наречен общ контрол за правда. Преповтарят се дейности, размиват се отговорности ", сподели още правосъдният министър.

Според Йорданова основният прокурор би трябвало да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални и нравствени условия, сложени от Конституцията, както и да извършва своите отговорности обективно.

" Независимо от това по какъв начин се споделя основният прокурор, ние ще настояваме за съответните дейности и при нужда - за преустановяване на мандата ", счита министър Йорданова.

" Беше сложено, че персонални данни като непрекъснат адрес, телефон и имейли на самоосигуряващите се лица са забележими в регистъра БУЛСТАТ. Това не може да бъде несъмнено като нерегламентирано приключване на данни, тъй като те са забележими за хората въз основа на законова норма, която работи от 2005 година ", уточни още тя.
Правосъдният министър: Гешев си отива до края на 2022 година
Иван Гешев може да бъде заменен най-късно в края на 2022 година, след избора на нови членове на Висш съдебен съвет - това е крайният период. Това съобщи в...
Прочети повече
" Регистър БУЛСТАТ е аналогът на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за тези лица, които правят стопанска активност, само че по избрани критерии не са вписани като търговци. Той е извънредно значим за сигурността на стопанския оборот и по тази причина е доста значимо да има изясненост, резистентност и бистрота на лицата, които правят стопанска активност ", сподели министърът.

По думите на Надежда Йорданова измененията в КПКОНПИ се разискват сред съдружните сътрудници, разискват се и първите промени в Закона за правосъдната власт на експертно равнище в Министерството на правораздаването. Както е декларирано и в съдружното съглашение, тези промени ще станат факт в първите три месеца от ръководството.
https://www.actualno.com/politics/geshev-s-buket-pri-jordanova-chestit-mandat-tja-shte-obsydim-ostavkata-vi-news_1684970.html
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР