Заповед за обявяване на нова природна забележителност – „Безденски извори“,

...
Заповед за обявяване на нова природна забележителност – „Безденски извори“,
Коментари Харесай

Обявиха нова природна забележителност - Безденски извори“

Заповед за оповестяване на нова естествена забележителност – „ Безденски извори “, подписа министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Тя се среща се край село Безден, община Костинброд.

Мотивите на решението по Закона за предпазените територии са запазване на карстовите извори като обект на неживата природа с естетична стойност и опцията за развиването на екологосъобразен туризъм. Предложението за оповестяване на естествената забележителност е на Асоциацията на парковете в България.

Новият обект на отбрана е с обща повърхност 161,736 дка в землището на село Безден и се вписва в регистъра на предпазените територии на Министерство на околната среда и водите. Местността от години е място за туристически визити, облагородено от общината. Обявяването й за предпазена ще подкрепи превръщането й в една от огромните туристически дестинации на територията на община Костинброд и ще способства за развиването на туризма в нея.



В границите на предпазения обект се не разрешават риболовът в Безденските извори, паленето на огън, сечта, както и замърсяването с боклуци. Законът не позволява в тази територия търсене, изследване и рандеман на подземни благосъстояния, строителство на пътища, понижаване на водния отток и смяна в хидрологичния режим на мочурището.

Глобата за нарушаване на закона за физически лица е от 500 до 5000 лева, като за строителство може да стигне до 20 хиляди лв.. Наказанията за юридически лица са от 1000 до 10 хиляди лева, а при определяне на строителна активност – до 20 хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР