Заповед ще бъде издадена до края на деня Всички ученици

...
Заповед ще бъде издадена до края на деня Всички ученици
Коментари Харесай

МЗ: Всички ученици ще се върнат в клас в понеделник

Заповед ще бъде издадена до края на деня
Всички възпитаници от 1. до 12. клас ще се върнат в учебно заведение от понеделник, увери служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

„ Сутринта обсъждахме с специалистите от здравното министерство опциите за обезпечаване на безвредна среда и опциите, при които учениците могат да се върнат в клас. Предложението на специалистите е тестването на учениците да се прави един път седмично, тъй като епидемиологичната обстановка го разрешава, броят на инфектираните понижава непрестанно и записаната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е извънредно ниска, и тъй като резултатите от тестванията, които се организираха в учебните заведения през предходните две седмици, сочат невисок % на позитивни резултати ", сподели Кацаров.

По думите му тестването един път седмично покачва леко риска, само че е пренебрежимо малко покачване и не съставлява сериозна заплаха за цялостната обстановка

„ Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са обезпечени щадящи проби “, изрично съобщи министърът на здравеопазането.

„ Макар, че не е наше обвързване да купуваме проби за учебните заведения. Ангажирахме се с това, с цел да помогнем на МОН “, посочи той.

Кацаров още веднъж акцентира, че за огромните възпитаници могат да се употребяват назални проби за възрастни и отново трансферира към МОН, които по думите му могат да вземат това решение.

Министърът акцентира, че има контрактувани количества проби, които по тяхна оценка, би трябвало да стигнат най-малко доникъде на януари.

Наличните количества, които сега са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

На този стадий обаче условието, в случай че половината клас не е склонен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена смяна в заповедта, която да отрази новостите.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР