Запорожката АЕЦ, която се намира в контролираната от Русия част

...
Запорожката АЕЦ, която се намира в контролираната от Русия част
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ остана временно изключена

Запорожката АЕЦ, която се намира в следената от Русия част от украинската Запорожска област, остана за няколко часа без електрозахранване, заяви през днешния ден украинското министерство на енергетиката, представено от Ройтерс.
Прочетете още
Причината е, че последната останала електрозахранваща линия, която свързва централата с украинската енергийна мрежа, беше прекратена, а малко по-късно възобновена.

АЕЦ “Запорожие ” бе окупирана от Русия през март 2022 година и към този момент не създава електрическа сила, само че се нуждае от електрозахранване, с цел да охлажда един от четирите си реактора, който е оставен в положение на " гореща консервация " и не е спрян изцяло.

В изказване, оповестено от украинското министерство на енергетиката в " Телеграм ", се споделя, че една от електрическите линии, свързваща централата с украинската енергийна мрежа, е била прекратена нощес, а последната такава линия с мощ 750 kW се е развалила в 2:31 ч. локално време.

" Това е осмото прекъсване на електрозахранването, което се случва и сходно нещо може да докара до нуклеарна злополука ", се показва в изказването.

Според министерството след спирането на електрозахранването на централата са се присъединили 20 аварийни дизелови генератора, които са обезпечили електричество за оборудването.

Енергийното министерство уточни, че в 7:00 ч. локално време украински експерти са възстановили работата на електрическата линия с мощ 750 kW, която в този момент още веднъж зарежда Запорожката АЕЦ с електричество.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР