Заподозреният за връзка с убийството на саудитеца Джамал Хашокжи мъж,

...
Заподозреният за връзка с убийството на саудитеца Джамал Хашокжи мъж,
Коментари Харесай

Париж и Рияд спорят за задържан за убийството на Хашокжи след безпрецедентна визита на Макрон

Заподозреният за връзка с убийството на саудитеца Джамал Хашокжи мъж, арестуван във Франция през вчерашния ден, провокира спор сред Париж и Рияд, откакто Саудитска Арабия разгласи, че той няма нищо общо със случая.

Задържането, за което заяви през вчерашния ден френската полиция, бе на летище в Париж и съгласно източници от силите на реда на " Ройтерс " това е станало след инспекция на паспорта му, задействала сигнал по турска заповед за арест.

Саудитска Арабия обаче упорства, че Ал Отейби няма нищо общо със случая, и би трябвало да бъде неотложно освободен. Саудитски представители също по този начин подсетиха, че страната към този момент организира развой против причинителите (по случая ).

Обвинен в Турция

Ал Отейби обаче бе поради убийството, станало точно в турския мегаполис и породило спор за екстрадицията им сред Турция и Саудитска Арабия.

Халед Аед ал Отейби - както се споделя приносителят на паспорта - е и името на някогашния охранител на саудитската монархия, чието име попада в описите с американски и английски наказания и в поръчан от Организация на обединените нации отчет като забъркан в убийството на Хашокжи. Според Организация на обединените нации той е бил част от екип от 15 души, виновни за закононарушението.

Франция разполага с данните от паспорта му и негова фотография въз основата на заповед за арест, издадена в Турция, само че, съгласно източника на " Ройтерс ", не и с биометрична информация.

Задържането става два дни откакто френският президент Еманюел Макрон посети Саудитска Арабия - първият водач на огромна западна мощ, направил го след убийството на Хашокжи. Макрон разиска с него съществени въпроси, свързани със сигурността в Персийския залив, Сирия, Ливан, иранската нуклеарна стратегия и други.

 Френският президент Еманюел Макрон на посещаване в Саудитска Арабия. На фотографията той беседва с престолонаследника принц Мохамед бин Салман
© Reuters

Френският президент Еманюел Макрон на посещаване в Саудитска Арабия. На фотографията той беседва с престолонаследника принц Мохамед бин Салман

Всички погледи към Саудитска Арабия

Саудитецът - някогашен консултант на властта, а по-късно отстъпник и колумнист във " Вашингтон пост " - бе погубен, откакто изчезна при посещаване в консулството на родината си в Истанбул на 2 октомври 2018 година Посещението бе, с цел да получи документ, който да му позволи да се ожени за годеницата си.

Службите в Турция, Съединените щати и други страни започнаха да разкриват детайлности за убийството му, огромна част от които не са доказани, само че съгласно Анкара тялото му е било разчленено след убийството. Останките по този начин и не бяха открити.

Публикуван тази година разследващ отчет на Съединени американски щати уточни, че интервенцията за убийството на Хашокжи. Фактически ръководещият кралството принц Мохамед отхвърля да има нещо общо, въпреки в изявление за американска телевизия, тъй като по времето на убийството към този момент бе престолонаследник.

Събитията в Истанбул, които точно принц Мохамед разгласи, че стартират, и ги сложиха на тестване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР