Заподозреният за палежа на 2 януари, който разруши част от

...
Заподозреният за палежа на 2 януари, който разруши част от
Коментари Харесай

Прокуратурата в РЮА обвини заподозрян за палежа на парламента в тероризъм

Заподозреният за палежа на 2 януари, който унищожи част от 138-годишната постройка на Народното събрание на Република Южна Африка (РЮА), през днешния ден беше упрекнат в тероризъм, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите дефинираха случая като офанзива против демокрацията в страната.

Първоначално 49-годишният Зандиле Мафе беше упрекнат в палеж, само че след това му беше повдигнато и в допълнение обвиняване, тъй като е бил хванат с взривно устройство, заяви прокуратурата.

Заради пламъците се срути покривът на по-новата част от постройката. Засегнато беше и остарялото крило, което датира от 1884 година, когато Кейптаун е бил под английско колониално ръководство.

Величествената постройка във викториански неокласически жанр се издига на фона на планината Тейбъл и е една от туристическите забележителности в града.

Някои елементи от архитектурния комплекс, в които се съхранява значимо културно завещание като музей с творби на изкуството, са останали незасегнати от огъня.

Днес делото беше отсрочено за 11 февруари, а съдът разпореди Мафе да бъде арестуван в психиатрична клиника, откакто отбраната му пледира, че той страда от психологично заболяване.

Пред постройката на съда се бяха събрали десетки протестиращи, които обявиха, че Мафе е почтен.

През последните 3 десетилетия Народното събрание на РЮА изигра решаваща роля в прехода на страната от недемократично ръководство на бялото малцинство към превръщането й в място, където са признати доста прогресивни закони, спомагащи за унищожаване на репресивните политики времето на апартейда.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР