Започват възстановителните дейности в района на пострадалите от наводнение карловски

...
Започват възстановителните дейности в района на пострадалите от наводнение карловски
Коментари Харесай

Започва разчистването на тонове тиня и дървесина, влачена от водната стихия в карловските села

Започват възстановителните действия в региона на потърпевшите от наводняване карловски села, сподели шефът на националната пожарна Николай Николов пред Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че след изобилните дъждове продължава оттичането на водите. За почистване на последствията от изобилните дъждове и придошлите води на р. Стряма, към потърпевшите села през днешния ден ще бъдат изпратени доброволци. Формираните екипи са от Пловдив, София и Казанлък. Те ще се заемат с разчистването на наносите и калната маса.

В с. Цар Калоян, покрай Разград, равнището на водата в отводнителен канал се е повишило, наранени са две къщи. Няма заплаха за хората.

48 часа след водното злополучие, което сполетя селата по поречието на река Стряма, ситуацията остава тежка. Огромното количество дъжд унищожи земеделска продукция и наложи евакуцията на хора.

Село Богдан остава отчасти откъснато от света . Над 120 къщи бяха залети в село Трилистник. Стихията засегна даже домовете в по-високите елементи на селото.

Днес в Трилистник ще може да влезе тежка техника, която да стартира разчистването.

" Снощи в 22 ч. беше последната евакуация, която направихме. Човек, който алармира, че е сам. Беше се качил на покрива на постройката. Благодарение на екипа, който беше тук от Велико Търново и доброволци от селото - индивидът беше изведен на безвредно място и всичко е в нормата ", сподели кметът на Трилистник Мирчо Петров пред.

Кризисният щаб на община Карлово се събира тази заран, за оглед на вредите в селата Богдан и Каравелово. Там следва да стартира почистване на тонове кал и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ спешни екипи дежуриха на място.

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма, следва разчистването на тонове кал и дървесина, влачени от водната буря. До късно вечерта продължи и подготовката на краткотрайния мост сред Богдан и Московец, с цел да се обезпечи транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.

Над 200 са наводнените къщи в 6-те бедстващи села в Карловско. Справянето с провалите ще отнеме към 2 месеца , предвижда кметът Емил Кабаиванов.

" Нямаме хора, които са без храна, без заслон и без здравна помощ. От тук нататък ни чака разказване на вредите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и доста работа дружно с кметовете и с популацията, както и с доброволци, които ще се отзоват ", сподели Кабаинанов пред БНР.

Пострадалите фамилии няма да могат да се оправят сами, за публичните здания също ще би трябвало помощ.

" В момента реката се е оттекла в коритото, само че селото съставлява едно дере, потънало в тиня и кал. Всички е в окаяно състояние ", споделя кметът на Карлово.

" Читалището е в кал. Салонът не може повече да се употребява, вътре има дървета. Нещо ужасно е ", уточни секретарят на читалището.

Още през вчерашния ден стартира и организацията на доброволците , на първо време хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

" Имаме няколко дейни групи във Facebook. Мисля, че можем да активизираме хора. Отделно, от доста краища на страната по света имаме оферти за помощ. Питат ни какво ние е належащо и това допуска, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и доколко общината може да го поеме и доколко да разчитаме на дарения ".

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има голям брой паднали дървета, съборени постройки и здания, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази заран се събира. Непрекъснати обходи ще се вършат и в двете най-пострадали села.

Българският Червен кръст (БЧК) даде от бедствения си запас 200 спални комплекта, 200 одеяла и 1000 л. дезинфектант, предопределени за потърпевшите от наводненията в община Карлово. В община Калояново, в която също беше оповестено отчасти бедствено състояние, БЧК обезпечи минерална вода за 500 души. За потребностите на най-засегнатите обитаеми места, дългогодишният сътрудник на БЧК - " Девин " ЕАД, даде 5 тона минерална и изворна вода. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК.

Екипите на Българския Червен кръст остават на територията на община Карлово, с цел да оказват поддръжка на всички нуждаещи се, в съгласуваност с локалната власт. Представители на БЧК-Разград бяха в с. Цар Калоян и посетиха три бедстващи фамилии, които към този миг разполагат с всичко належащо. И през днешния ден екипът на БЧК ще бъде в с. Цар Калоян, с цел да оцени съответните потребности на засегнатите от наводнението поданици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР