Започват целеустремени действия по вече почти . Още от 1892

...
Започват целеустремени действия по вече почти . Още от 1892
Коментари Харесай

Област Пловдив може да има бърза жп връзка между градовете до 2026 г.

Започват целеустремени дейности по към този момент съвсем. Още от 1892 година е фантазията градът да има зелен градски превоз. Желание, потребността за която единствено се ускори през последните 30 години с възходящите екологични проблеми на града и разрастващата се индустриализация в региона. Идеята за градска железница участва още в проекта за развиване на подобен превоз в далечната към този момент 2007 година, когато България влизаше в Европейски Съюз.

Петнадесет години и два програмни интервала по-късно новият владетел на тази фантазия се споделя Николай Събев и понастоящем е министър на превоза. Този петък Събев беше на работна среща в " Тракия икономическа зона ", на която участваха представители на локалния бизнес и народните представители Росен Костурков, Йордан Маджунков, Илин Димитров, както и регионалният шеф Йордан Иванов и зам. регионалният шеф Николай Василев.

По време на срещата стана ясно, че новият министър залага доста амбициозни периоди за реализиране на градска железница в Пловдив. Според Събев в края на 2024 година би трябвало да са построени и обособени по този начин наречените транспортни възли - основни места, където да могат да бъдат свързани няколко типа превоз. До 2026 година пък би трябвало да има към този момент преносим състав.

Другото, което министърът заяви на срещата, е, че ще стартира нова процедура за концесия на летището в Пловдив, което прочее също би трябвало да бъде обвързвано с железницата.
Реклама С каквото има - с това
Според министъра на превоза досега доста от работата в област Пловдив е осъществена. Вече съществува железопътна инфраструктура, която би могла да бъде употребена - след рационализация и доизграждане - за скоростно реализиране на плана, отчуждени са и парцели за бъдещо развиване. Тя обаче е благосъстоятелност на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а тя не е известна с бързите си дейности.

" Ние имаме доста ясна стратегия с НКЖИ по какъв начин да вдигнат такта. Как да вдигнат темпото на строителство, тъй като ние нямаме този разкош да чакаме още 20 години, което значи, че те ще имат непрекъснат мониторинг върху тяхната работа ", даде обещание Събев.

Дори НКЖИ да се забърза, Събев има и различен проблем. До момента беше планувано единствено планиране на градската железница в новата стратегия " Транспорт ". Не е известно да са заложени пари за създаване на нужните спомагателни трасета. Няколко от трасетата, които влизат в плана за железница, към този момент се модернизират и оборудват с информационни системи, които ще разрешат автоматизирането на транспорта (основна потребност на всеки подобен транспорт). Те са част от паневропейската TEN-T мрежа и би трябвало да бъдат приключени до 2027 година

Има обаче и няколко, които е нужно да се изградят напълно, с цел да не дублират останалия трафик - градските влакове се движат нагъсто и стопират на всички спирки, което би пречело на останалите влакове. Нови коловози би трябвало да има сред Централна гара и Филипово, Филипово - Скутаре, Тракия - Скутаре, както и директна жп връзка сред гара Тракия и гара Филипово. Отделно би трябвало да има отбивка от трасето Крумово - Асеновград, с цел да се стигне до летище Пловдив.
Реклама
До този миг не е ясно по какъв начин ще бъдат набавени средствата, нужни за осъществяване на плануваните планове, по тази причина може да се допусна, че планът ще стартира с това, което е налично, към 2024-2026 година
Топката към общините
" Ние сме в тази подготвителна фаза преди градежа и ще вдигнем темпото. По-скоро терзанията са ни да съумеят общините в Пловдивска област да са подготвени с проектирането и посочването на транспортните възли ", разяснява Николай Събев на срещата.

Според министъра би трябвало най-плавно да бъде осъществено напредването на един пасажер от един способ на превоз в различен с един билет и минимална загуба на време. Това акцентиране е значимо: Пловдив се намира в центъра на една необятна агломерация от градове, които са свързани с жп линии в относително равна околност, за която общ железопътен превоз е идеално решение, в случай че се цели понижаване на автомобилния трафик. За да проработи това, е нужно повече от просто нови влакове. Трябва целият маршрут на един пасажер да бъде оптимално улеснен - от довеждащия превоз, до влака, до последващия превоз. Един билет и общ график е отлично решение, само че е фикция, че това може да се случи сред няколко общини и няколко сдружения - даже в София то все още не е реалност. Единственото работещо решение е едно сдружение, което да ръководи цялата система.

" На пръв взор всичко наподобява готово, само че като навлязохме в детайлите, се оказа, че без нужните градски връзки (транспортни възли) ние не вършим нищо. Като забележим по какъв начин ще бъдат проектирани, ще можем да преценим след това и логистиката и дали е допустимо друго планиране на железницата ", обясни Събев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Право Реклама
Първата стъпка, която министърът в този момент разгласи благодарение на регионалния шеф Йордан Иванов и народните представители, е складиране на писмо до кметовете на общините за обмисляне, планиране и залагане в градоустройствените проекти на градските транспортни възли. На този стадий министърът отхвърли да разяснява стойностите на плановете.

Пред " Капитал " Иванов уточни, че регионалната администрация има незабавна подготвеност за внасянето на тези писма още от понеделник, само че в началото ще направи съгласуваност с отрасловия зам.-министър и НКЖИ. Той също по този начин показа, че не счита, че ще има потребност от практикуване на напън към общините за осъществяването на този план, защото завършването му е в полза на региона.
Областният шеф на Пловдив Йордан Иванов и транспортният министър Николай Събев разискаха проект на деяние Източник: Йордан иванов, фейсбук Летище Пловдив - нова концесия и трен може би
Посещението на Събев внесе и малко повече светлина за бъдещето и положението на " Летище Пловдив ".

Още при започване на седмицата министърът на превоза издаде заповед, с която смени ръководството на летището, а причина за това бяха откритите финансови нарушавания и неприятното финансово положение на сдружението. Бяха назначени за членове на съвета на шефовете Красимир Пешев, актуалният изпълнителен шеф на " Летище София ", и Дойчин Ангелов, някогашен шеф на пловдивското летище, а от управлението бяха освободени Пламен Спасов и Петър Георгиев.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Министърът дефинира тези рокади като нужни за нахлуване в елементи за направените финансови нарушавания, само че той отхвърли да даде детайлности за тях, заявявайки, че " отчетът е доста дълъг ". " Министерството на превоза и известията не е проверяващ орган и не може да бъде и наказателен орган, изясни Събев. Ние установяваме нарушавания и ги записваме с отчети, които биват изнасяни към Министерство на вътрешните работи и ги подаваме за следствие. Това е. "

Летище Пловдив смени няколко пъти управлението си в последната година, а резултатът от това е, че ръководството му потегли по инерция. От началото на годината да вземем за пример то се оказа. Сега в плановете за 2021 - 2027 година по стратегия " Транспорт " се включва и отбивка към аеропорта - 3.7 км единична електрифицирана жп линия с една гара, 2 надлеза и 2 жп моста, на стойност към 45 млн. лева

А с цел да се освободи от ръководството на летището, страната ще го приготви още веднъж за концесия, разгласи Събев, без да дава повече елементи.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР