Започват протестите на българските фермери след отпадането на забраната за

...
Започват протестите на българските фермери след отпадането на забраната за
Коментари Харесай

Земеделците излязоха на национален протест, блокират пътища и гранични пунктове

Започват митингите на българските фермери след отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна. Протестните дейности в страната и столицата ще се започват тъкмо в 10.00 ч, като ще включват блокиране на гранични пунктове и основни пътища.

Ръководството на Българския фермерски съюз ще бъде на блокадата на летището в Бяла Слатина. Във вторник се чака митингите да стигнат и до Министерския съвет в София.

Инициативният комитет разгласи и точките в страната, които предстоят да бъдат блокирани:

– Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

– Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

– Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

– Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

– Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;

– Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „ Борис Гюдеров “), Брезник (ул. „ Ангел Коцелянов “);

– Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание да падне възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна.

Кризата се задълбочи през уикенда, откакто родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна съобщи, че „ не договаря с терористи “. Изказването провокира остри реакции в целия политически набор.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани държавното управление и земеделците да спрат с тежките закани. Той назова Денков „ млад министър председател “, само че и дефинира земеделският министър като „ слаб “. Борисов обаче застана зад решението и акцентира, че Европейската комисия е взела същото решение, каквото и българския парламент – да отпадне възбраната за импорт на украинско зърно.

„ Лично аз мисля, че сходни тежки избрания би трябвало да бъдат изключени от езика на един политик, изключително когато има спорни ползи ”, подлага на критика и депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова. Вицепремиерът Илиана Йотова пък съобщи, че изявлението на премиера е „ за оставка “.

Ето какви са настояванията на земеделците към ръководещите:

1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР