Започват дискусии за промяна на районите за планиране в страната,

...
Започват дискусии за промяна на районите за планиране в страната,
Коментари Харесай

Започват дискусии за промяна на районите за планиране

Започват полемики за смяна на регионите за обмисляне в страната, заяви през днешния ден в границите на парламентарния надзор министърът на районното развиване и благоустройството. Сега България е разграничена на шест региона - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Министър Нанков посочи, че прерайонирането се постанова тъй като в Северозападният регион към този момент живеят по-малко от изискваните по европейските регламенти 800 хиляди души, а до няколко години това ще стане и в Северният централен. Той добави, че междуведомствена работна група към този момент е подготвила три разновидността за разделяне, който ще се разискват в комисиите в Народното събрание, районните и регионалните препоръки за развиване, както и с представители на академичната общественост и неправителствените организации.

Николай Нанков разясни, че разновидностите не са крайни или лимитирани единствено съгласно предложенията, като в хода на полемиките може да има промени. Той предвижда, че през тази година до извънредно решение няма да се стигне.

Министърът успокои, че не се планува смяна на центровете на сегашните региони, техните наименования или обсега на областите в България, каквито терзания към този момент има в някои градове. В умозаключение Николай Нанков добави, че смяната е нужна, с цел да няма проблеми с усвояването на средства от Европа в програмния интервал 2021-2027 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР