Започват дейностите по разработване и внедряване на Единна система за

...
Започват дейностите по разработване и внедряване на Единна система за
Коментари Харесай

Единен регистър трябва да увеличи приходите от туризма с 20 на сто

Започват дейностите по създаване и внедряване на Единна система за туристическа информация, оповестяват от Министерството на туризма. Целта на регистъра е да се усилят приходите от нощувки за сметка на сивия бранш в туризма.

Избраната фирма-изпълнител е „ ТехноЛогика “ ООД. Общата стойност на контракта е 1,125 млн. лева с Данък добавена стойност.

Шест месеца е срокът за реализация на техническото задание, по-късно има очакван тестови интервал. Според министър Николина Ангелкова през май идната година, преди началото на дейния летен туристически сезон системата ЕСТИ би трябвало да бъде внедрена във всички места за настаняване.

В системата ще бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като въвеждането на данните е наложително по закон. Хотелиерите сами ще попълнят информацията и това би трябвало да се прави в действително време при идване на екскурзианта. Министър Ангелкова акцентира, че внедряването на ЕСТИ няма да коства нищо за бизнеса, защото тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят сега. Системата ще бъде по този начин построена, че да дава опция тези данни да се вкарват и през смарт телефони.

Хижи, къщи за посетители, жилищата за посетители и други места за настаняване, които се намират в по-трудно налични региони, ще могат да дават нужната информацията на книжен притежател в кметствата. Те ще би трябвало да дават своите данни веднъж.

Предварителните прогнози демонстрират, че в границите на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки би трябвало да се покачат с 20% по отношение на сегашните стойности, сподели министър Ангелкова.

ЕСТИ пази светлия бизнес от неприятните практики и дава опция за обмисляне от Министерството на туризма и бизнеса, разяснява Огнян Траянов, изпълнителен шеф на „ ТехноЛогика “. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР