Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи

...
Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи
Коментари Харесай

ЦИК: 23 секции са с преустановено машинно гласуване


Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия, имаме първи резултати – няма да ги съобщим, тъй като не е редно. Нямаме проблем с признатите до момента протоколи. Това съобщи заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов на брифинга на Комисията в 14:00 ч.

„ Основният проблем през днешния ден е в множеството отсъствия на членове на СИК. Основно заради две аргументи. Едната е справедлива – много заболели хора, допускам Ковид; за следващ път някои от назначените от политически партии хора не се явяват в комисиите, което затруднява попълването на комисиите. Навсякъде обаче се работи – няма секции без нужния брой хора “, съобщи той.

Томов разгласи, че се чака покачване на напрежението след няколко часа след привършване на изборите в Турция, а по-късно и в Западна Европа: „ Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим комисиите, тъй като те изчакват удостоверение от ЦИК, че всичко е наред с изпратените от тях изборни документи. Точно в този интервал комисията е доста натоварена, само че се надявам да се оправим по-добре от предишните избори. “

Росица Матева, представител на ЦИК, още веднъж повтори, че изборната интензивност към 11 ч. е 8,9% - за съпоставяне, на 14 ноември предходната година е била 8,59%, а на 11 юли 2021 – 11,96%.

„ Към 13:30 ч. са постъпили общо 6 тъжби – 2 за нарушаване в СИК, препратени са на съответните РИК, другите са, както бе оповестено по-рано, свързани с изборна пропаганда и социологически изследвания. Имаме 35 сигнали, които отработваме. 17 са за пропаганда в обществените мрежи. Както знаете, ние не ги преглеждаме “, съобщи тя.

„ Още на две места взехме решение за прекратяване на гласуването с машини – в 26-та РИК за Златица става дума, и за Търговище, тъй че общо в 23 секции са спрени машините. Имаме случаи на разменени машини, само че ще продължи гласуването, а след това СИК ще сформират съответните протоколи “, сподели още тя.

Матева разяснява и машините със подозрителен текст на екрана: „ На 3 машини се е появило известие „ Дневникът е фалшифициран “ на екрана, прекратено е гласуването с тях. След изборите ще се извърши инспекция за какво се е случило по този начин. “

От ЦИК споделиха, че има сигнали от някои турски секции за връзка на турски, само че за пропаганда - не.

„ Във всички 23 секции се гласоподава с хартиени бюлетини. Имаме на няколко места машини, които не работят, само че това са тук-там с общо две машини, тъй че се продължава гласуването на работещата машина – тези секции не влизат в броя. Такава секция има отвън страната, има и у нас “, добави Матева.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР