Започват 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин. Организаторите

...
Започват 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин. Организаторите
Коментари Харесай

Започват Зимните олимпийски игри в Пекин

Започват 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин. Организаторите обаче са изправени пред съществени проблеми, които са свързани най-много с ковид. Беше обявено за 21 нови случая на ковид през днешния ден (4 февруари), когато публично се откриват Зимните игри, съобщи ДПА.

Организационният комитет съобщи, че 14 души, пристигнали за игрите, са дали през вчерашния ден позитивен резултат за вируса. Други седем заразявания са били регистрирани при хора, които от по-рано са в олимпийското село. Вчерашните случаи са включвали деветима спортисти или членове на тимовете. С новите заразявания общият брой на записаните случаи измежду олимпийците става 308 от 23 януари.

Освен това олимпиадата се организира и на фона на комплицираната политическа конюнктура поради спора в Украйна. А Съединени американски щати и редица техни съдружници оповестиха дипломатически протест на игрите поради нарушаването на човешките права от китайските управляващи. За сметка това в Пекин ще участва съветския президент Владимир Путин.

Състезанията в някои типове спорт към този момент започнаха, а през днешния ден от 14 часа българско време ще бъде и формалното разкриване. През 2008 година Пекин одобри и лятна олимпиада по този начин ще стане първият град, който е бил хазаин и двата типа игри.

Олимпиадата стартира с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще създадат своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 разнообразни спорта: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скокове, северна композиция, ски свободен жанр, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, тичане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде показана от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на предишния век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР