Започващата днес конференция за Близкия Изток в Полша дава на

...
Започващата днес конференция за Близкия Изток в Полша дава на
Коментари Харесай

Израелският премиер се надява, че срещата за Близкия изток ще извади наяве арабските му връзки

Започващата през днешния ден конференция за Близкия Изток в Полша дава на израелския министър председател Бенямин Нетаняху опция да покаже обществено това, за което дълго време се хвалеше, че се случва зад кулисите - усъвършенстваните връзки на страната му с някои от арабските страни от Персийския залив.

Няколко високопоставени представители на страни от Залива се чака да вземат участие в евентуалната проява на мощ против Иран, който не е поканен на срещата. Палестинците обаче приканват конференцията да бъде бойкотирана и остава да се види дали арабските представители ще показват обществени прояви на другарство с Нетаняху, без да вършат огромни отстъпки във връзка с палестинската идея, която към момента вълнува арабската общност.

Съединените щати и Полша спонсорират конференцията във Варшава и съгласно тях тя има за цел поддръжка за мира и сигурността в района, само че наподобява, че фокусът и ще бъде основно върху изолирането на Иран.

Техеран жигосах започващата през днешния ден конференция и я назова американски " цирк ", ориентиран против Иран. Русия съобщи, че няма да взе участие, а ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини също ще пропусне събитието.

За държавното управление на Тръмп това необятно рекламирано събитие е мотив да събере всичките си съдружници в Близкия Изток. За Полша то дава късмет да затвърди връзките си с Вашингтон, с цел да получи по-голяма отбрана против Русия.

Истинският победител обаче може да се окаже Нетаняху, който нееднократно съобщи, че Израел скрито е развил положителни връзки с няколко арабски страни макар неналичието на публични връзки. Изваждането нескрито на сходни контакти ще маркира едно огромно дипломатическо достижение и ще поддържа напъните на Нетаняху да усъвършенства реномето на Израел в света, а отразяването му в медиите ще има мощно влияние върху акцията на премиера за преизбиране на парламентарните избори в Израел през април.

Преди да замине през вчерашния ден за Полша Нетаняху съобщи пред публицисти, че фокусът на конференцията ще бъде върху Иран, въпрос, който съгласно него " сплотява Израел, Съединени американски щати и още доста страни по света ". Той уточни, че Израел има " доста положителни връзки " с всички страни в района " като се изключи Сирия ", където израелски военни нанесоха няколко въздушни удара по ирански цели през последните месеци.

Израелският дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон съобщи, че персоналните му контакти с представители на арабски страни са много по-топли, в сравнение с се оповестява обществено. Той предвижда, че щом една от арабските страни разкрие усъвършенстваните си връзки с Израел, и други бързо ще я последват.

" Сега те към този момент сътрудничат с нас. Ние ги призоваваме да признаят Израел и да не се срамят от това, че употребяват нашите технологии или отбранителни системи ", сподели наскоро Данон пред публицисти в Ерусалим.

Израел има подписани мирни контракти с Египет и Йордания, само че други арабски страни отхвърлиха обществено да подобрят връзките си с еврейската страна преди да има забележителен прогрес по прекратяването на полувековната окупация от Израел на земите, набелязани за територия на палестинската страна.

След като обаче споделените паники по отношение на Иран засенчиха палестинския въпрос през последните години, държани дълго време в загадка връзки започнаха да изплуват в публичното пространство.

Нетаняху посети Оман през октомври и се срещна с дългогодишния водач султан Кабус бин Саид. Няколко дни по-късно двама от министрите на Нетаняху отидоха в Обединените арабски емирства, с цел да вземат участие в конференция по сигурността и с цел да поддържат израелската делегация на шампионат по джудо, където прозвуча израелският химн, откакто израелски играч завоюва златен орден.

Саудитска Арабия, за която от дълго време има клюки, че поддържа секрети връзки с Израел, анулира предходната пролет траялата десетилетия възбрана въздушното и пространство да бъде употребявано за полети до Израел и позволи на държавната самолетна компания на Индия да минава през небето й. Лидерите на дребната страна от Залива Бахрейн също показаха подготвеност за нормализиране на връзките.

Арабските страни от Залива започнаха по-рядко да показват обичайна си неприязън към Израел, защото започнаха от ден на ден да се опасяват от Иран поради присъединяване му във войната в Сирия и в други районни спорове и поради поддръжката, която оказва на разнообразни въоръжени групировки. Сближаването с Израел също така им оказва помощ да завоюват благоразположението на Вашингтон.

Тъй като обаче арабското публично мнение към момента е мощно срещу нормализация на връзките с Израел, вероятността конференцията във Варшава да докара незабавно до стопляне е дребна, твърди Йоел Гузански, старши теоретичен помощник в израелския Институт за проучване на националната сигурност.

" Тайни срещи към този момент има, а тайните връзки са най-зле защитаваната загадка на света, тъй че не виждам какво ще завоюват арабите от стискането на ръце. Важното е всички да са дружно в една стая като единен фронт против Иран. Арабската улица обаче е доста надалеч от метода, по който арабските елити възприемат Израел, и прекомерно огромното доближаване може да докара до опълчване ", показва Гузански.

Външните министри на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще вземат участие в конференцията и ще се срещнат с американския държавен секретар Майк Помпейо, само че не е ясно доколко ще поддържат връзка с израелската делегация.

Нетаняху посети наскоро африканската страна с мюсюлманско болшинство Чад за възобновяване на връзките след 50-годишна пауза и даде обещание, че скоро ще има още сходни визити и известия.

Високопоставеният консултант на Тръмп за Близкия Изток, неговият шурей Джаред Къшнър, работи върху проект за мир сред Израел и палестинците към този момент съвсем две години, само че към момента не е обявил елементи. Американски чиновници споделят, че се чака Къшнър да разяснява спора на конференцията във Варшава, само че Нетаняху съобщи, че не чака полемики за проекта за мир.

Палестинците авансово отхвърлиха проекта с обвиняването, че държавното управление на Тръмп фаворизира Израел. Те приканиха арабските страни да бойкотират конференцията в Полша или да изпратят там представители с по-нисък сан.

" Според нас конференцията във Варшава е скрит план против палестинската идея ", съобщи тази седмица палестинският външен министър Рияд Малки.

Президентът Махмуд Абас се срещна през вчерашния ден със саудитския крал Салман, който изрази " неизменимата си поддръжка " за палестинска страна с Източен Ерусалим за столица, съобщи държавната осведомителна организация на Саудитска Арабия.

За спомагателното намаляване на упованията способства и получен от израелска телевизия скришен отчет на външното министерство на Израел, съгласно който е извънредно малко евентуално Саудитска Арабия да възстановява връзките си с Израел без огромни отстъпки във връзка с палестинците. В отчета, за който заяви израелската телевизия Канал 13, почитан чиновник показва, че дребният прозорец за реализиране на прогрес със саудитците се е затворил. Израелското външно министерство отхвърли да разяснява отчета. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР